Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύθηκαν

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, που χαρακτήρισε «κουρελού». Οι τρεις στόχοι της «παράστασης που στήθηκε». Σκληρή κριτική για την επιλογή της τοποθέτησης στη θέση του υπουργού Αμυνας εν ενεργεία στρατιωτικού. Σφοδρή επίθεση σε Δανέλλη και Παπακώστα.

Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύθηκαν

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Ενα άθλιο θέατρο, με στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες εξουσίας, να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, για να διατηρήσει τα προνόμια ο αρχηγός του, κατήγγειλε ο επικεφαλής της ΝΔ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Εκανε λόγο για περιφερόμενους βουλευτές, πρόθυμους να στηρίξουν μια κυβέρνηση που έγινε κουρελού, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Η «κουρελού» είναι η νέα λέξη που εξάγει ο κ. Τσίπρας, μετά τη λέξη «κωλοτούμπα».

«Κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά αλλά και εκεί βλέπω μόνο πρόθυμους γυρολόγους. Πολιτικά ναυάγια που τρέχουν πίσω από την κυβέρνηση, που εκλιπαρούν για λίγους μήνες εξουσίας. Δεν ντρέπονται ούτε αυτοί, ούτε εσείς που τους δέχεστε», συνέχισε.

Χαρακτήρισε εικονική την έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι τέσσερις από τους επτά βουλευτές του εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση. «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύθηκαν».

Σφοδρή επίθεση για την επιλογή Αποστολάκη

Ο αρχηγός της ΝΔ κατήγγειλε την επιλογή του Β. Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Αμυνας, λέγοντας ότι ποτέ, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν επιλέχθηκε εν ενεργεία αξιωματικός. Μόνη εξαίρεση ο κος Χηνοφώτης, που πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, δήλωσε. Κατήγγειλε δε ότι ο τελευταίος στρατιωτικός που ορκίστηκε υπουργός Αμυνας ήταν αυτός της χούντας.

Ψάχνετε δύο πλειοψηφίες

Οσους «απελπισμένους» και αν μαζέψετε, δεν θα ξεγελάσετε τους πολίτες. «Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε». Ζούμε τους τελευταίους «σπασμούς» ενός συστήματος που καταρρέει, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για συναλλαγές που έχουν στόχο δύο πλειοψηφίες. Μία για να κρατηθεί στην εξουσία και μία ακόμα για το Σκοπιανό.

Οι αλήθειες

Ο αρχηγός της ΝΔ έκανε λόγο για μια σειρά από αλήθειες:

* Παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς εθνική ταυτότητα και γλώσσα. Πότε ήταν αυτά εθνική γραμμή, αναρωτήθηκε.

* Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Μετατρέπετε την πολιτική γραμμή του τόπου σε ένα παζάρι.

Όπως είπε ο επικεφαλής της ΝΔ, θα στραφεί απέναντι στην κυβέρνηση που μιλά για δύο νίκες: ότι έδιωξε τα μνημόνια και εξυγίανε την πολιτική ζωή του τόπου. «Οι Ελληνες γνωρίζουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ζωή τους έγινε χειρότερη και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές όπως οι άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα».

Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη, τόνισε. Αναφερόμενος «στη μάχη κατά της διαπλοκής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε τη λίστα Λαγκάρντ που «ξεχάστηκε» και τα δισεκατομμύρια που θα έρχονταν από τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν ήρθαν. Κατήγγειλε φορολογικές διευκολύνσεις σε καναλάρχες και θύμισε τα 700 εκατ. ευρώ που θα χάνονταν από τη σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος», αν δεν παρενέβαινε η Κομισιόν. «Μιλάτε για κάθαρση ενώ πρόσωπα κοντά σας έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες για τρομοκράτηση βουλευτών από στελέχη της ΝΔ και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υπονομεύει την ομαλότητα που έχει ανάγκη η χώρα. Προειδοποίησε για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, που θα επιβαρυνθεί από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ έστειλε σήμα κινδύνου για την «επικίνδυνη υποβάθμιση της δημόσιας ζωής».

Σε αυτά, είπε, αποκτούν μερίδιο ευθύνης και «οι βουλευτές που βρέθηκαν σε προσφορά», δήλωσε.

Η ψήφος

Οποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στηρίζει κυβέρνηση-κουρελού με επικίνδυνη ατζέντα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Εκτίμησε ότι υπήρξε συναλλαγή, τόσο ανάμεσα στους Τσίπρα-Καμμένο και όσο και στο Μαξίμου με τους γυρολόγους βουλευτές.

Επιτέθηκε στον Σπ. Δανέλλη που, όπως είπε, καταψήφισε την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής και τώρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το ίδιο έκανε και με την Κατερίνα Παπακώστα, που εκλέχθηκε με τη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v