Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Α. Τσίπρας φέρνει «χαλαρά» στη Βουλή τις Πρέσπες και ζητά debate

Η πρόσκληση-πρόκληση προς τον Κ. Μητσοτάκη «δεν ήταν πυροτέχνημα, θα επιμείνει στην τηλεοπτική αντιπαράθεση». Η κυβέρνηση διατηρεί στα 151 «ναι» τον πήχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε Παπακώστα, Ποτάμι και Θεοχαρόπουλο οι προβολείς. Φήμες για «διαρροή» από το ΚΙΝΑΛ.

Ο Α. Τσίπρας φέρνει «χαλαρά» στη Βουλή τις Πρέσπες και ζητά debate

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές και «η συντεταγμένη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», όπως είχε προειδοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας εάν έχανε τη χθεσινή μάχη... αναβάλλεται.

Η προσοχή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος θα επικεντρωθεί τώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τις επόμενες ώρες παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Το θέμα, εν προκειμένω, δεν είναι εάν θα περάσει αλλά από πόσους βουλευτές. Η κυβέρνηση, θεωρώντας δεδομένη την υπερψήφιση (σ.σ. χρειάζεται σχετική πλειοψηφία) έχει βάλει τον πήχη, πάλι, στα 151 «ναι», τουλάχιστον, ώστε να μην τεθεί πολιτικό θέμα τώρα ή στο μέλλον. Ή «για να είναι ισχυρή στους διεθνείς οργανισμούς και στο εσωτερικό της χώρας», όπως εξήγησε προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει θέσει τέτοιο «βέτο», ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα ενθαρρύνει υπερψήφιση με σχετική πλειοψηφία κάτω των 151 ψήφων.

«Όπλο» η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων

Η κυβέρνηση αποφάσισε, τελικά, να μην «τρέξει» τη διαδικασία. Έκρινε δηλαδή αναγκαίο να δοθεί χρόνος στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη να ενημερωθούν σε βάθος, πριν φτάσει «η ώρα της ελληνικής Βουλής». Κι αυτό, παρότι έφτασε χθες στο ΥΠΕΞ η ρηματική διακοίνωση της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν επισήμως την Αθήνα για την ολοκλήρωση των Συνταγματικών αλλαγών και για το περιεχόμενό τους.

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή στο Σώμα ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως αναμενόταν, έδωσε έμφαση στις δύο επίμαχες διευκρινίσεις που εντάχθηκαν στα επίσημα κείμενα της γείτονος και, όπως είπε, αφήνουν χωρίς επιχειρήματα τους επικριτές της Συμφωνίας:

1. Διευκρινίζεται πλήρως ο όρος «nationality», ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

2. Διευκρινίζεται πλήρως, επίσης, ότι η γλώσσα τους έχει αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Κατά τις πληροφορίες, το περιεχόμενο των κειμένων ανέμενε η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της και να υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Κάτι που, ακόμα, δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Πάμε για debate»

Με αφορμή την έλευση της ρηματικής διακοίνωσης και την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός πρότεινε επισήμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσουν οι δύο τους σε τηλεοπτικό debate με θέμα τη Συμφωνία. «Πάμε σε όποιο τηλεοπτικό σταθμό θέλετε εσείς, πάμε στον Σκάι αν θέλετε, να σπάσουμε και το εμπάργκο», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Η αμηχανία στο επιτελείο του αρχηγού της ΝΔ ήταν έκδηλη, καθώς η πρώτη επίσημη διαρροή συνέδεε την πρόσκληση σε debate με πρόωρες εκλογές. Απάντηση για το εάν ο κ. Μητσοτάκης θα «σηκώσει το γάντι» δεν δόθηκε.

Οι πληροφορίες από τον κυβερνητικό χώρο επιμένουν πάντως ότι η πρόσκληση-πρόκληση δεν ήταν «πυροτέχνημα» και ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει σ' αυτήν και τις επόμενες ημέρες. (Για την... ιστορία, σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έσπευσαν να εκφράσουν την προθυμία τους να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο debate…).

Παραμένει… θολό το Ποτάμι

Ως προς την ψηφοφορία, οι προβολείς παραμένουν στραμμένοι στο Ποτάμι. Ο διχασμός στο εσωτερικό του κόμματος είναι δεδομένος, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρεί την αχλύ μυστηρίου για το τι θα ψηφίσουν ο ίδιος, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, δεδομένου ότι οι άλλοι δύο, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς, θέλουν να καταψηφίσουν.

Απόψε συνεδριάζει το ηγετικό τους όργανο παρόντων και των δύο ευρωβουλευτών, Μίλτου Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη, οι οποίοι τάχθηκαν δημοσίως… και αναφανδόν υπέρ της θετικής ψήφου.

Τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και ο κ. Μαυρωτάς μίλησαν θερμά και χθες υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών («εθνικό συμφέρον», «ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια» κ.λπ.), αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα την υπερψηφίσουν, διότι «... η υφαρπαγή του Σπύρου Δανέλλη από την κυβέρνηση δημιουργεί ένα πολιτικό περιβάλλον που αλλάζει τα δεδομένα». (σ.σ. Ο κ. Δανέλλης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και με το πέρας της διαδικασίας είχε θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Τσίπρα).

Μία «εναλλακτική» που φέρεται να σκέφτονται για να βγουν από το αδιέξοδο είναι η σύνδεση της θετικής ψήφου με τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προκηρύξει αμέσως εκλογές. Αλλιώς, η αποχή προβάλλεται ως ισχυρό ενδεχόμενο, χωρίς να αποκλείει κανείς τη «στροφή», λόγω (και) των ευρωπαϊκών διασυνδέσεων του κ. Θεοδωράκη.

Χωρίς κομματική πειθαρχία το ΚΙΝΑΛ

«Θετικός» στην υπερψήφιση της Συμφωνίας εμφανίζεται ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος (σ.σ. είναι συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ), ωστόσο δεν έχει αποσαφηνίσει, επίσης, εάν θα επιμείνει στην παλαιότερη θέση του «ναι, εάν ο κ. Τσίπρας προκηρύξει εκλογές», δηλαδή στη θέση που «δανείζεται» τώρα και ο κ. Θεοδωράκης.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε χθες το βράδυ ότι δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέψευσε πληροφορίες που φέρουν άλλους δύο βουλευτές να σκέφτονται υπερψήφιση, ενώ για τον κ. Θεοχαρόπουλο περιορίσθηκε να πει: «θα δούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v