Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης από 151 και... ακολουθούν οι Πρέσπες

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία. Μπρα ντε φερ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Πώς τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων. Οι νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στη Βουλή. Ολη η ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από 151 και... ακολουθούν οι Πρέσπες

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση και το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στη συμφωνία των Πρεσπών. Υπέρ ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος και οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης (οι δύο τελευταίοι έστειλαν επιστολική ψήφο).

Κατά ψήφισαν 148 βουλευτές (ο Γ. Κασαπίδης έστειλε επιστολή πως αν ήταν στη Βουλή θα καταψήφιζε, ωστόσο δεν προσμετράται γιατί δεν ήταν σε επίσημη αποστολή της Βουλής).

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών, που σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα (αρχικά θα μπει στις επιτροπές). Εκεί η κυβέρνηση αναζητά μία “δεύτερη” πλειοψηφία, με τους προβολείς να πέφτουν στους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη (το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος) και στο Θανάση Θεοχαρόπουλο (με τη ΔΗΜΑΡ να αποφασίζει την Κυριακή). Από εκεί και πέρα ανοιχτό παραμένει αν θα υπάρξει κάποια έκπληξη, με την ονοματολογία να ... συνεχίζεται στα πηγαδάκια της Βουλής.

Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης είχε έντονες κόντρες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Πήρα το θάρρος να ζητήσω καθαρές λύσεις “ είπε ο Πρωθυπουργός. “Βλέπουμε την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας “ απάντησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασικό θέμα στη διήμερη συζήτηση ήταν οι βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν με την ψήφο τους την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση μιλά για “κυβέρνηση – κουρελού”, με το ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και ΚΙΝΑΛ έχουν κατευθυνθεί βουλευτές που αρχικά είχαν εκλεγεί με μικρότερα κόμματα.

Μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που αλλάζει η συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να μην περάσει η συζήτηση στην Κεντροαριστερά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος σημείωσε πως η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης “είναι η η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με στόχο μια νέα προοδευτική συμμαχία”.

“Η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς” σημείωσε ο Σπύρος Δανέλλης, που έχει ξεκάθαρα μιλήσει για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Μάλιστα είπε στον “αγαπητό Σταύρο” - δηλαδή το Στ. Θεοδωράκη – πως “ το σημερινό Ποτάμι με το δικό σου σιγοντάρισμα θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη Νέα Δημοκρατία¨.

Κατά τη διήμερη συζήτηση βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν πως η ψήφος εμπιστοσύνης ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς θετικών μέτρων. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτερου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου, στο στεγαστικό επίδομα και στη ρύθμιση οφειλών.

Την ίδια στιγμή οι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης για να περάσει τις Πρέσπες. Στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πως δεν πρέπει η κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία με διαδικασίες εξπρές.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει επί ποδός πολέμου για το θέμα της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Τα “φώτα” πέφτουν κυρίως στη σύνθεση της επιτροπής εξωτερικών, όπου θα συζητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών 

Κλείνοντας τη διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη ρηματική διακοίνωση και τις διευκρινίσεις της πΓΔΜ για τις Πρέσπες, εκτιμώντας ότι ανατρέπει τα επιχειρήματα της ΝΔ για το θέμα και σημειώνοντας ότι όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση. Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για το θέμα. Σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης τόνισε ότι «μπορούσα να κρυφτώ και να ζητώ από ΝΔ πρόταση δυσπιστίας αλλά επέλεξα καθαρές λύσεις

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για κυβέρνηση - κουρελού, σημειώνοντας ότι «ποτέ το κοινοβούλιο δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό». «Εχετε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας» και αυτό θα φανεί στις επιτροπές της Βουλής, σημείωσε, ενώ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τις διαδικασίες εξπρές για τις Πρέσπες.

Η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον τοξικό και ζητώντας να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Είστε πιο παλιό από το παλιό, έχετε γίνει το βαρίδι της Αριστεράς” είπε και τον κατηγόρησε πως “ξύνει πληγές του εμφυλίου”

Ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών και να γίνει δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για αλλαγή στάσης δυο φορές από την κυβέρνηση στο ζήτημα της πΓΔΜ. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι καταψηφίζει στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Επιτέθηκε στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση ενώ, μια μέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Ποταμιού, όπου και αναμένεται να καθοριστεί η στάση του κόμματος απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει και θετική ψήφος για τις Πρέσπες, ενώ θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».  

Ο Βασίλης Λεβέντης στην ομιλία του χαρακτήρισε «εθνική μειοδοσία την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στη ΝΔ. «Πιστεύετε ότι θα είστε νικητές εάν περάσετε τη συμφωνία; Νικητές θα ήσασταν αν κατεβαίνατε στο λαό και τους πείθατε. Το αν επιβάλλετε με το ζόρι στο λαό την άποψή σας δεν είναι δημοκρατία», υπογράμμισε.

Η ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v