Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Επιστροφή στην καθημερινότητα

Τι σηματοδοτούν οι επισκέψεις Μητσοτάκη σε «Αττικόν» και Κρήτη. Το Ποτάμι δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου της ΝΔ για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πολιτική ανωμαλία και το… debate.

ΝΔ: Επιστροφή στην καθημερινότητα

«Καλές και χρήσιμες οι κοινοβουλευτικές μάχες, αλλά η ουσιαστική ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη είναι αυτή που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αυτό εκτιμούν στη ΝΔ και ενδιάμεσα των δύο σημαντικών συνεδριάσεων της Βουλής (για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τη συμφωνία των Πρεσπών), ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται αναλόγως. Έτσι, χθες επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το νοσοκομείο «Αττικόν», ύστερα και από τις τελευταίες καταγγελίες ασθενών και προσωπικού, ενώ από σήμερα ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα δώσει το παρών σε κομματική εκδήλωση στο Ηράκλειο, παρουσία του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και φυσικά του γαλάζιου υποψηφίου για την Περιφέρεια Κρήτης Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, που θα κάνει ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνιση.

Με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του, θέλει αφενός να σταθεί δίπλα στους αδύναμους και τους μικρομεσαίους, επιζητώντας την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου, να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο, σημαίνοντας πανστρατιά με φόντο τις τριπλές φετινές εκλογές. Όποτε και αν στηθούν τελικά οι εθνικές κάλπες, η χώρα κινείται πια σε προεκλογική τροχιά, λένε στην Πειραιώς, με τον κομματικό μηχανισμό να ανεβάζει στροφές και την Κρήτη να αποτελεί τον πρώτο σταθμό του νέου κύκλου περιοδειών του κ. Μητσοτάκη σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ποταμιού για ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών του, δυσκολεύει την επίτευξη του στόχου της ΝΔ για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσω της Βουλής. Επισήμως, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σχολιάζει την απόφαση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, ωστόσο με τα νέα αριθμητικά δεδομένα, το «ναι» στη συμφωνία δύσκολα μπορεί πια να αποτραπεί. Ανεξάρτητα απ’ αυτό, πάντως, η ΝΔ, με αφορμή και τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν τα Σκόπια στην Αθήνα, καταγγέλλει ότι «στο Σύνταγμα της πΓΔΜ γίνεται δύο φορές αναφορά σε "μακεδονικό λαό". Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά», αναφέρει.

Οι έξι «πρόθυμοι»

Από το γαλάζιο στόχαστρο δεν ξεφεύγουν οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές που στηρίζουν τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. «Από σήμερα η χώρα έχει κυβέρνηση Τσίπρα - Ζουράρι - Παπακώστα. Μια κυβέρνηση-κουρελού, που θυσιάζει τους κόπους των Ελλήνων μπροστά στην αγωνία του κ. Τσίπρα να μείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία», ανακοίνωσε η ΝΔ, προσθέτοντας: «Η πρωτοφανής πολιτική ανωμαλία, να στηρίζεται ο κ. Τσίπρας από δανεικούς βουλευτές του κ. Καμμένου, ενώ εκείνος παριστάνει ότι πέρασε στην αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Ακόμη και η παρακμή έχει τα όριά της».

Σχετικά δε με τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου κατά του Νίκου Κοτζιά, η ΝΔ διαμηνύει πως «το ποιος εισέπραξε και τι από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα κληθούν όλοι τους να το απαντήσουν στη Βουλή».

Όσον αφορά την κόντρα με την κυβέρνηση για τις τηλεμαχίες, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί το Μέγαρο Μαξίμου να προκηρύξει άμεσα εκλογές, αν θέλει debate με τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v