Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ταραγμένα νερά των Πρεσπών «κολυμπάνε» Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Ξεκαθαρίζει η κατάσταση στο Ποτάμι, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σήμερα καθορίζει τη στάση του ο Σπύρος Λυκούδης και την Κυριακή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ανεβάζει τους τόνους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Στα ταραγμένα νερά των Πρεσπών «κολυμπάνε» Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ

Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για την «είσοδο» στην Ολομέλεια της συμφωνίας των Πρεσπών, επιταχύνονται οι εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των Πρεσπών, αλλά επεκτείνεται στο πώς κόμματα και βουλευτές «αντιλαμβάνονται» την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό.

Στο Ποτάμι είναι ξεκάθαρες οι δύο τάσεις, καθώς ένα κομμάτι κοιτάζει προς τη Νέα Δημοκρατία και ένα άλλο φλερτάρει με την κεντροαριστερά. Την ίδια στιγμή, στο Κίνημα Αλλαγής το μεγάλο «στοίχημα» είναι να μην υπάρξει ένας νέο κύκλος εσωστρέφειας, που θα εμποδίσει το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό.

Σε μία εποχή γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, είναι εμφανές πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί καταλύτη εξελίξεων. Οι πρώτες «επιπτώσεις» φάνηκαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες, ωστόσο η προσοχή πλέον στρέφεται στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στο Ποτάμι, μετά την τετράωρη συνεδρίαση στα γραφεία του κόμματος, βρέθηκε η «χρυσή τομή» για να διατηρηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα παρά τις διαφορετικές απόψεις για τις Πρέσπες. Έτσι αποφασίστηκε η ψήφος κατά συνείδηση, ενώ έχασε έδαφος το σενάριο της αποχής.

Σημειώνεται πως μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη έχουν μείνει πέντε βουλευτές στο Ποτάμι και δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα απώλεια. Επομένως, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των διαφορετικών τάσεων να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Μετά και τη χθεσινή συζήτηση, οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προσανατολίζονται να πουν «ναι» στη συμφωνία, επισημαίνοντας πως το πατριωτικό καθήκον είναι πάνω από το κομματικό. Επίσημη δήλωση δεν υπάρχει, ωστόσο αυτό διαφάνηκε στην τετράωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

Σημειώνεται πως ξεκάθαρη θέση υπέρ της συμφωνίας έχουν πάρει οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος: ο Μίλτος Κύρκος και ο Γιώργος Γραμματικάκης. Έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος και επανέλαβαν πως τάσσονται υπέρ της λύσης.

Στον αντίποδα, αρνητική στάση έχουν οι βουλευτές του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς. Μετά την απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση, ανοίγει ο δρόμος για να πουν «όχι» στη συμφωνία.

Να σημειωθεί πως οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του Ποταμιού δεν αφορούν μόνο στις Πρέσπες, αλλά επεκτείνονται στην επόμενη ημέρα. Από τη μία πλευρά, οι ευρωβουλευτές του κόμματος είναι πιο κοντά στην άποψη για συγκρότηση μιας ισχυρής κεντροαριστεράς, ενώ στον αντίποδα, Γ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς έχουν ζητήσει προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη. Ο βουλευτής έχει πει πως δεν θα καταψηφίσει τις Πρέσπες, άρα είτε θα πει «ναι», είτε θα επιλέξει την αποχή, ασκώντας κριτική στην κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.

Στο Κίνημα Αλλαγής, οι «προβολείς» πέφτουν πάνω στον Θανάση Θεοχαρόπουλο και στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Ο βουλευτής έχει πει πως δεν είναι αρνητικός στη συμφωνία, συνδέοντάς την ωστόσο και με μία σειρά θεμάτων όπως η προκήρυξη εκλογών.

Μέσα σε ένα σκηνικό αυξανόμενου διπολισμού, είναι σαφές πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μία νέα κρίση εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ. Επομένως είναι θέμα ύψιστης σημασίας το να μην υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, που θα δημιουργήσουν σύγχυση στους ψηφοφόρους.

«Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός. Δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες»,ήταν το «μήνυμα» της Φώφης Γεννηματά. Προόσθεσε δε πως «ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα».

Μάλιστα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής -μιλώντας στον Alpha- απάντησε και στο ερώτημα αν θα υπάρξει παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου για τις Πρέσπες. «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, ακούστηκαν. Όταν φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώνουν την παράταξη. Όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν», επεσήμανε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v