Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για τις Πρέσπες η ΝΔ

Στην απόφαση να μην προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατέληξε ο επικεφαλής της ΝΔ. Στόχος σύμφωνα με πηγές του κόμματος να μην δοθεί άλλοθι σε Τσίπρα και Καμμένο αλλά και να μην «καεί» το χαρτί για το επόμενο εξάμηνο.

Δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για τις Πρέσπες η ΝΔ

Στην απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατέληξε σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία, παρότι πληροφορίες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο ανέφεραν ότι είχαν ήδη συγκεντρωθεί («δια παν ενδεχόμενο») οι απαραίτητες 50 υπογραφές από βουλευτές.

Η αιτιολογία φαίνεται πως σχετίζεται με το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει τώρα να κάψει για τους επόμενους έξι μήνες το συγκεκριμένο χαρτί και παράλληλα να δώσει μια ακόμα κοινοβουλευτική νίκη στην κυβέρνηση. 

Άλλωστε, σύμφωνα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, νωπή είναι ακόμα η ψήφος εμπιστοσύνης που εξέλαβε η κυβέρνηση από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με τους συσχετισμούς να μην έχουν αλλάξει. «Έτσι κι αλλιώς θα γίνει ψηφοφορία για τις Πρέσπες, οπότε όλοι θα κριθούν εκεί», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βαρύτητα στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει πίσω από την αρχική πρόθεσή του έπαιξε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε προαναγγείλει την στήριξη της πρότασης της ΝΔ. Κάτι που η Πειραιώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση, καθιστώντας «σύμμαχο» στην αντιπολιτευτική της ρητορική τον μέχρι πρότινος «συνέταιρο» του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, δεν ήθελε να δώσει άλλοθι στον Σταύρο Θεοδωράκη να εμφανίζεται εκ του ασφαλούς... φιλελεύθερος καταψηφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια.

Στον αντίποδα, όσοι ήταν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας επικαλούνταν την ανάγκη να σταλθεί μήνυμα στους βουλευτές που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν τη Συμφωνία ότι όλοι θα κληθούν επώνυμα να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους και να καταδείξει πως έκανε ό,τι μπορούσε και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει από το Σύνταγμα για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v