Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε για τον Παυλόπουλο

Πού αποδίδει η ΝΔ την εμπλοκή από τον Αλέξη Τσίπρα του ονόματος του προέδρου. Οι σχέσεις Μητσοτάκη π Παυλόπουλου και η γαλάζια επιχειρηματολογία. Πώς αποτιμάται η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε για τον Παυλόπουλο

Το ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προκόπη Παυλόπουλου δεν είναι και οι… καλύτερες, δεν αποτελεί είδηση. Διαφορετικής φιλοσοφίας και αντίληψης, οι δυο τους, αν και σταθερά, επί δεκαετίες, στο ίδιο κόμμα, ποτέ δεν βρέθηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Αποκορύφωμα, η άρνηση του προέδρου της ΝΔ (ο μόνος από το κόμμα του) τον Φεβρουάριο του 2015 να στηρίξει την υποψηφιότητα Παυλόπουλου για την προεδρία. Από τότε, τα απόλυτα τυπικά, όπως επιτάσσουν οι θεσμικές θέσεις τους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θεωρείται πολύ πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε τον είχε προτείνει για «ένοικο» της Ηρώδου Αττικού.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν εξέπληξε η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη Βουλή να ζητήσει από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμφωνήσει για την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Εξίσου αναμενόμενη -κατά τους καλά γνωρίζοντες- και η απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ναι μεν παραδέχθηκε ότι «εκτιμά πολύ» τον κ. Παυλόπουλο, που «ασκεί άψογα τα καθήκοντά του», όμως δεν δεσμεύτηκε για κάτι περισσότερο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας πάντα στο μυαλό του και τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών, δεν φέρεται ενθουσιασμένος στην ιδέα της επανεκλογής του σημερινού ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, ωστόσο θεωρεί ότι είναι πολύ πρόωρο να πει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

«Είναι άκαιρη η συζήτηση, ειδικά στη συγκεκριμένη, εξαιρετικά σοβαρή, κοινοβουλευτική διαδικασία. Σεβόμαστε τον πρόεδρο και δεν εργαλειοποιούμε την εκλογή του. Σε ένα χρόνο από τώρα, θα έρθει η ώρα να το συζητήσουμε», έλεγε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, να «πετάξει την μπάλα στην κερκίδα».

«Ένδεια επιχειρημάτων»

Η ΝΔ αποδίδει την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χθεσινή συζήτηση, στην «ένδεια επιχειρημάτων» του Αλέξη Τσίπρα. «Ήταν τέτοια, που απλά έφτασε στο σημείο να επικαλείται τον κ. Παυλόπουλο», λένε στην Πειραιώς και αποτιμώντας τη διαδικασία, κάνουν λόγο για έμμεση διπλή ομολογία του πρωθυπουργού: Αφενός, ότι η ΝΔ «θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία» και αφετέρου, ότι μαζί με το ΚΙΝΑΛ τα δύο κόμματα «θα εκλέξουν 180 βουλευτές».  Επιπλέον, αν ο Αλέξης Τσίπρας «σεβόταν» τον Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές, «γιατί προηγουμένως δεν τον ρώτησε τη θέση του για τη συνταγματική αναθεώρηση; Ότι δηλαδή, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων θα πρέπει να αποφασισθεί από την επόμενη Βουλή». Παράλληλα, υπενθυμίζουν τη διαφωνία του κ. Παυλόπουλου στην απευθείας εκλογή του προέδρου από τον λαό, κινούμενος σε άλλη γραμμή από τον πρωθυπουργό.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη διαπιστώνουν κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» στην υπόθεση της  συνταγματικής αναθεώρησης, ειδικά μετά την πρόταση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό να διαλέξει δύο άρθρα από αυτά που θεωρεί πιο σημαντικά και τα οποία θα ψηφίσει η ΝΔ, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει στις δύο αντίστοιχες γαλάζιες προτάσεις, τα άρθρα 16 (για τα μη κρατικά πανεπιστήμια) και 25 (για το φυσικό περιβάλλον).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Μόναχο, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα σημαντικό event που λαμβάνει χώρα στη βαυαρική πρωτεύουσα, μία μέρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχει ως αντικείμενό του την Ευρώπη. Φέτος, θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι κύριες ομιλίες θα γίνουν από τη διάδοχο της Άγκελα Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, νέα αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v