Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Μαξίμου «τρέχει» τον προοδευτικό πόλο με… ευρωπαϊκό αρωγό

Εκδήλωση στην Αθήνα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με ομιλητές Μπούλμαν, Τσίπρα. «Απαγορευτικό» από το ΚΙΝΑΛ, αλλά θα πάει ο Γ. Παπανδρέου. Το δάνειο Πολάκη, η εκτίμηση της ΤτΕ και οι νέες αναταράξεις από την τηλεφωνική συνομιλία αν. υπουργού-Στουρνάρα.

Το Μαξίμου «τρέχει» τον προοδευτικό πόλο με… ευρωπαϊκό αρωγό

Το Μαξίμου δοκιμάζει... τα νεύρα της Χ. Τρικούπη με τα «ανοίγματα» στον προοδευτικό χώρο, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές μπαίνουν στο παιχνίδι συνομιλώντας ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Πειραιώς πετάει την μπάλα στο δάνειο του Παύλου Πολάκη, αλλά της επιστρέφει ως μπούμερανγκ λόγω των «γαλάζιων» τραπεζικών δανείων -κομματικών και ατομικών.

Όπως έγινε γνωστό, στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με θέμα την προοδευτική συνεργασία ενόψει ευρωεκλογών.

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της ομάδας Ούντο Μπούλμαν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, την οποία φέρεται να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιό του ή για ευρωπαϊκό αξίωμα. Κατά τους σχεδιασμούς, θα παραστεί και θα απευθύνει σύντομη ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας.

Το «άρωμα ΣΥΡΙΖΑ» της εκδήλωσης έκανε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να διαρρεύσει χθες ότι δεν θα παραστεί ούτε η Φώφη Γεννηματά ούτε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Μέχρι αργά το βράδυ, οι φήμες ήθελαν την κα Γεννηματά να έχει εκδώσει «απαγορευτικό» συμμετοχής στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όμως φέρεται να ξεκαθάρισε ότι θα μετάσχει, προβάλλοντας το γεγονός ότι είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Την ίδια στιγμή και μέσω της ΕΡΤ, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης διέψευσε τα περί «απαγορευτικού» και τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου θα παρευρεθεί, εάν το θέλει.

Η συνέχεια του «Μεγάρου Μουσικής»

Παράλληλα, όπως αναφέραμε την Κυριακή, βρίσκεται στα σκαριά πανελλαδική πρωτοβουλία παραγόντων από τη λεγόμενη κεντροαριστερά υπέρ της διαμόρφωσης προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τις πληροφορίες, θα εκδηλωθεί με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία λειτούργησε καταλυτικά για την προσέγγιση του εν λόγω χώρου με το κυβερνών κόμμα.

Σε ρόλο συντονιστή ο Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), ενώ αναμένεται να παραβρεθούν στελέχη όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Νίκος Μουζέλης κ.ά. Ο τελευταίος μάλιστα (σ.σ. ομότιμος καθηγητής στο LSE) δήλωσε εσχάτως ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει πείσει από τη στιγμή που έκανε τη στροφή προς την Ευρώπη, στράφηκε στον ρεαλισμό και προχωρά σε σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Κόντρα Βερναρδάκη-Μαλέλη

Τα παραπάνω, με αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής…) την υπουργοποίηση των Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα, έχουν προκαλέσει φανερό εκνευρισμό στο ΚΙΝΑΛ, τα στελέχη του οποίου επιτίθενται με ιδιαίτερη φραστική οξύτητα στο Μαξίμου. Λάδι… στη φωτιά έριξε χθες ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος εμφανίζεται και δημοσίως βέβαιος ότι «θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις από το ΚΙΝΑΛ», εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα είναι δύσκολη η είσοδός του στη Βουλή».

Ο ίδιος πάντως, τηρώντας προφανώς τα πολιτικά προσχήματα, προσθέτει ότι «θα επαναφέρουμε κάλεσμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, με πρόσκληση και στον Σταύρο Θεοδωράκη και στη Φώφη Γεννηματά».

Στον κ. Βερναρδάκη απάντησε ο κ. Μαλέλης, κατηγορώντας τον για «προβοκάτσιες» και τονίζοντας: «Θα τα πούμε το βράδυ των εκλογών. Θα τρίβετε τα μάτια σας».

«100.000 ο Πολάκης, 713.000 η Σπυράκη»

Εν μέσω όλων αυτών, η ΝΔ προτίμησε χθες να κατευθύνει τα βέλη προς τον Παύλο Πολάκη για το δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι το δάνειο δόθηκε σε μία χρονική περίοδο που οι τράπεζες δεν δανείζουν «τους απλούς πολίτες».

Το... μπούμερανγκ, εν προκειμένω, είναι ότι με αφορμή αυτή την επίθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ:

* Έβγαλε στην επιφάνεια τα τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 713.000 ευρώ που πήρε τα τελευταία χρόνια η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη. Κυρίως, το δάνειο ύψους 434.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς το 2014, «στο ζενίθ της κρίσης, με τον δυσθεώρητο ELA που αιμοδοτούσε τις τράπεζες».

* Υπενθύμισε τα τραπεζικά δάνεια της ΝΔ (άνω των 200 εκατ. ευρώ) που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, θα αποπληρωθούν σε 120 χρόνια.

* Έβαλε ευθέως εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη φράση: «Ο κ. Πολάκης ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδης ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ».

Επίθεση στον κ. Πολάκη εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η νωπή την ομολογία-αποκάλυψη του Θεόδωρου Τσουκάτου, ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μπήκαν 16 δισεκατομμύρια δραχμές από δωρεές εταιρειών για τις ανάγκες των εκλογών του 2000, δεν ήταν καλός σύμμαχος της Χ. Τρικούπη.

Χθες μάλιστα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις αποκαλύψεις Τσουκάτου, κίνηση που έφερε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Όσο για τον κ. Πολάκη, νωρίς το βράδυ χθες γνωστοποιήθηκε το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ, ότι δηλαδή η χορήγηση του δανείου από την Attica ήταν σύννομη.

Η νέα... αντάρα προέκυψε από την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε (κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας) με τον Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του πει ότι καλώς η ΤτE ήλεγξε το δικό του δάνειο αλλά τώρα πρέπει να ελέγξει και τα δάνεια των άλλων πολιτικών προσώπων.

Η πιστή μεταφορά της συνομιλίας τους έκανε τη ΝΔ να κατηγορήσει τον κ. Πολάκη ότι την ηχογράφησε παράνομα.

Η συνέχεια αναμένεται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v