Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέσμευση Μητσοτάκη για στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Τι θα πει σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Οι αρχές καθολικότητας -  ανταποδοτικότητας και η «διαγενεακή αλληλεγγύη». Οι τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού κατά τη γαλάζια πρόταση.

Δέσμευση Μητσοτάκη για στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης

Την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό και δη την ιδιωτική ασφάλιση αναμένεται να περιγράψει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια», στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως θα επισημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα του τάσσεται υπέρ της αρχής της καθολικότητας, δεδομένου ότι, ως δημόσιο αγαθό, η ασφάλιση παρέχεται σε όλους, καθώς και υπέρ της αρχής της ανταποδοτικότητας, με τον κάθε πολίτη να ανταμείβεται για τις προσπάθειες που έκανε στη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη «διαγενεακής αλληλεγγύης», όπερ σημαίνει της λειτουργικής ισορροπίας ανάμεσα στις εισφορές των εργαζομένων και στις παροχές προς τους συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει πως η Ελλάδα παραμένει μία αγορά η οποία είναι υποασφαλισμένη, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας τριών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό,  στο πρώτο του πυλώνα το νέο σύστημα θα είναι καθολικό, κοινωνικό και αναδιανεμητικό, στο δεύτερο πυλώνα υποχρεωτικό και κεφαλαιοποιητικό (θα πει πως απαιτείται δραστικός ανασχεδιασμός του) και στον τρίτο πυλώνα καθαρά προαιρετικό από την ιδιωτική ασφάλιση. Εκτίμησή του είναι πως η πολιτεία πρέπει να χορηγήσει ουσιαστικά κίνητρα που να καθιστούν ελκυστικότερη την επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης. Κάτι που θα δεσμευτεί να πράξει η ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, με παράλληλη μείωση των «υψηλών και άδικων» εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει σε παλαιότερη παρέμβασή του, «η ιδιωτική ασφάλιση είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει την επιτακτική αναγκαιότητα για μια «γνήσια και τολμηρή μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό σύστημα που θα δημιουργούσε αποθεματικά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και τα οποία θα ενίσχυαν τη ρευστότητα με την προσέλκυση επενδύσεις και θέσεων εργασίας.

Αλλαγή των όρων

Την ίδια ώρα, η ΝΔ εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο διεξαγωγής των τριών εκλογικών διαδικασιών, από τη στιγμή -όπως λέει- που η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει το τοπίο. Ουσιαστικά, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια αλλαγής των όρων διενέργειας όλων των πολιτικών αναμετρήσεων, ανάλογα με ίδια «οφέλη» και με στόχο την παρεμπόδιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάρτιση ψηφοδελτίων και συνδυασμών.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα, τα συσχέτισε με αντίστοιχες κυβερνητικές διαρροές, θέτοντας τέσσερα ερωτήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου:

1. Αν ισχύει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

2.Αν ισχύει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

3. Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

4. Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v