Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνταγμα: Το σχέδιο Μητσοτάκη μετά την ψηφοφορία

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική της ΝΔ μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Η «λειψή» αναθεώρηση και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας. «Κλείνει το μάτι» στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Σύνταγμα: Το σχέδιο Μητσοτάκη μετά την ψηφοφορία

Διπλά ανάγνωσαν στη ΝΔ τη χθεσινή -δεύτερη στη σειρά- ψηφοφορία στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αφενός δέχθηκαν με ικανοποίηση την ουσιαστική αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού το άρθρο 32 πέρασε από την Ολομέλεια με 224 ψήφους, αφετέρου όμως επιμένουν να χαρακτηρίζουν «λειψή» την αναθεώρηση που προέκυψε και ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για «ολέθριες» προτάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη μελετά τις επόμενες κινήσεις της και ειδικά τι θα πράξει μετά τις εκλογές, εφόσον οι πολίτες της αναθέσουν την διακυβέρνηση της χώρας. 

«Θα προχωρήσουμε σε μια -έστω λειψή- αναθεώρηση, αν διαπιστώσουμε ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 10 χρόνια για να αλλάξει τον καταστατικό της χάρτη», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Όπως εξηγεί, εφόσον στην επόμενη Βουλή η διαδικασία της αναθεώρησης κηρυχθεί άγονη και δεν αλλάξει κανένα άρθρο του Συντάγματος από  αυτά που θα υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν βάσει της χθεσινής ψηφοφορίας, με δεδομένη και την απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, το πιο πιθανό σενάριο είναι η ακυβερνησία και η δυστοκία συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί αυξημένη πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών.  

Οπότε πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, εφόσον προηγουμένως προκύψει ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα, να αλλάξει όποιο άρθρο προβλέπεται βάσει του νόμου και είναι σύμφωνη η ΝΔ και από εκεί και πέρα να προσπαθήσει τα άρθρα που δεν προχώρησαν -αν και το επιθυμούσε, να τα «θεραπεύσει» μέσω της νομοθεσίας. Δηλαδή, θα επιχειρήσει, παρά τις συνταγματικές δεσμεύσεις ελέω ΣΥΡΙΖΑ, κατά το δυνατόν να προχωρήσει σε αλλαγές που, σύμφωνα με το περιβάλλον του, «θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα. Και τις βασικές στοχεύσεις θα προσπαθήσουμε να τις πετύχουμε βελτιώνοντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο», κατά τις ίδιες πηγές.

Αναγκαίες ψήφους

Φέρουν δε ως παράδειγμα, το άρθρο 16 για την ανώτατη εκπαίδευση που δεν έχει το δικαίωμα να αναθεωρηθεί επειδή από την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκέντρωσε τις αναγκαίες ψήφους, ωστόσο με κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις μετεκλογικά, θα είναι δυνατές, για παράδειγμα, η ενθάρρυνση της δημιουργίας αγγλόφωνων τμημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο και η προτροπή συνεργασίας ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει ο κ. Μητσοτάκης και για το περιβάλλον, καθώς το άρθρο 24 επίσης δεν αναθεωρείται, όπως αποφάσισε η σημερινή Βουλή.

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες του από τη Θράκη, επισκεπτόμενος την Ροδόπη και την Ξάνθη. Πέραν της υποστήριξης του υποψηφίου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στην μουσουλμανική μειονότητα, θα επισκεφθεί μειονοτικά χωριά, θα συνομιλήσει με κατοίκους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη είναι η απόφασή του να συμπεριλάβει μουσουλμάνους στα γαλάζια ψηφοδέλτια τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, θα επιδιώξει να διατηρήσει ψηλά την κομματική συσπείρωση, συναντώντας στελέχη της ΝΔ και μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού οι ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v