«Κλείνει το μάτι» στους Ελληνες του εξωτερικού ο Μητσοτάκης

Μιλά σήμερα σε απόδημους συμπατριώτες μας στις Βρυξέλλες. Η γαλάζια επιχειρηματολογία και η δέσμευση Μητσοτάκη. Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ για τις επενδύσεις από το Ελληνικό.

«Κλείνει το μάτι» στους Ελληνες του εξωτερικού ο Μητσοτάκης

Μία εβδομάδα πριν από τη χρονική λήξη του δικαιώματος Ελλήνων του εξωτερικού να δηλώσουν αν θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να έρθει πιο κοντά σε αυτούς. Σήμερα, στην κεντρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει ενώπιον Ελλήνων του Βελγίου αλλά και άλλων χωρών από την Κεντρική κυρίως Ευρώπη και σίγουρα η χρονική στιγμή που το επέλεξε δεν είναι τυχαία.

Την εκδήλωση με τον τίτλο «Η ψήφος των αποδήμων και το brain drain» διοργανώνει η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συνάψει με τους συμπατριώτες μας που ζουν εκτός Ελλάδας μια άτυπη συμφωνία, με φόντο και τις κάλπες, αρχικά της Ευρωβουλής, για τις οποίες -υπενθυμίζεται- η ΝΔ έχει ανεβάσει πολύ τον πήχη και τους έχει προσδώσει μείζων χαρακτήρα. Συντονιστές της εκδήλωσης θα είναι ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε Γιάννης Σμυρλής, καθώς και ο γραμματέας Οικουμενικού Ελληνισμού Τάκης Σκανδαλάκης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιούνται πώς γίνεται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να  ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις  πρεσβείες της Ελλάδας στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ για τις ευρωεκλογές και να μην μπορούν στις εθνικές εκλογές, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου στους αποδήμους, παρά τις δεσμεύσεις της ότι μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο θα έφερνε σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.

«Τεχνικά μπορεί να υποστηριχθεί, αφού ήδη γίνεται στις ευρωεκλογές. Έγινε άλλωστε με επιτυχία και το 2014. Οι πολίτες δεν μπορούν να χωρίζονται σε Α' και Β' κατηγορίας, έχουν όλοι ίδια δικαιώματα και αυτό οφείλει η κυβέρνηση Τσίπρα να το καταλάβει», δηλώνει ο γαλάζιος  Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος, απευθυνόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού.

Μεγάλη υπέρβαση

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι οι τελευταίες εκλογές στις οποίες θα χρειαστεί να έρθετε στη χώρα σας για να ψηφίσετε. Γιατί από τις μεθεπόμενες θα μπορείτε να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας. Όμως, όσοι είναι εκτός Ελλάδος, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, ας κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση και να έρθουν να ψηφίσουν. Όχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε το αυτονόητο δικαίωμά σας, αλλά γιατί η δική σας ψήφος θα είναι απολύτως καθοριστική για το μέλλον του τόπου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «κλείνοντας το μάτι» στον απόδημο ελληνισμό.

Ειδικά για τους νέους Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της κρίσης, όπως λένε στην Πειραιώς, «αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα και η ΝΔ θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν».

Οι περισσότεροι από τους 400.000 νέους που «μετακόμισαν» στο εξωτερικό κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «δεν έφυγαν από επιλογή, αλλά γιατί δεν υπήρχαν δουλειές».

Η καλύτερη πολιτική, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αντιμετωπίσουμε το brain drain είναι να δημιουργηθούν δουλειές στη χώρα και αυτό μπορεί να γίνει, όπως σημειώνει σε κάθε ευκαιρία, μόνο μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή συμβολική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελληνικό, όπου, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε σήμερα να δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και ο χώρος να είχε ήδη γίνει ένα «εμβληματικό αναπτυξιακό έργο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v