Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εθνικά θέματα επαναφέρει στην ατζέντα η ΝΔ

Πως τα συσχετίζει με την 25η Μαρτίου και τις παρελάσεις. Δριμύ κατηγορώ κατά Παππά για το Σκοπιανό και Κατρούγκαλου για τα ελληνοτουρκικά. Καταλογίζει στο Μαξίμου «επικίνδυνη αδιαφορία».

Τα εθνικά θέματα επαναφέρει στην ατζέντα η ΝΔ

Το θέμα των εθνικών θεμάτων, με έμφαση στη στάση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, επαναφέρει η ΝΔ.

Η διαπίστωση που κάνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν μια από τις «βασικές αιτίες φθοράς» του Αλέξη Τσίπρα και σε αυτό έχουν αρχίσει να επενδύουν ολοένα και περισσότερο.

Πέραν του κινδύνου που -όπως λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο- ελλοχεύει σε τόσο ευαίσθητα θέματα, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι, κατά την Πειραιώς, ένα «σαφές δείγμα γραφής» της βούλησης των πολιτών, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μάλιστα, οι φήμες που θέλουν πολίτες να ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στους εκπροσώπους της κυβέρνησης κατά τις παρελάσεις, επιτείνουν το κλίμα έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ εκτιμά πως, σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενες αντιδράσεις ή ακόμη και έκτροπα σε βάρος των στελεχών της. Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, πάντως, διεμήνυε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει και -πόσω μάλλον- προτρέπει γεγονότα βίας και έντασης, αφετέρου όμως, στην περίπτωση αυτή ισχύει για το Μέγαρο Μαξίμου η φράση «ό,τι έσπειρες, θα θερίσεις».

Κατά την ίδια πηγή, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς το γεγονός πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, η συμπεριφορά των στελεχών του ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτήν των γαλάζιων σήμερα, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που συμμετείχαν ενεργά στις συγκεντρώσεις και κάποιες φορές και σε προπηλακισμούς.

Μη αναστρέψιμη

Στο θέμα των Σκοπίων, παρόλο που η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε και από τα δύο μέρη και η κατάσταση είναι πια μη αναστρέψιμη, η ΝΔ «σιγοντάρει» τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως της βορείου Ελλάδας στις διαμαρτυρίες τους, με τελευταία εξέλιξη αυτή με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά που επισκέφθηκε περιοχές της Μακεδονίας. Μια φράση του, μάλιστα, ότι «η Μακεδονία ήταν ξακουστή ως Μακεδονία των γειτόνων στο παρελθόν», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πειραιώς, που έκανε λόγο για «παραλήρημα χυδαιότητας, ύβρεων και ψεμάτων», καθώς και για «ασύλληπτη προσβολή» του υπουργού στους Μακεδόνες, αλλά και σε όλους τους Έλληνες.

Ο ελληνικός λαός, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια, έχει άλλον αξιακό κώδικα από αυτόν που πίστευε η κυβέρνησή του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αδιαφόρησε για τη βούληση του ελληνικού λαού σε ένα πολύ μεγάλο θέμα, όπως είναι το Μακεδονικό. Και βλέπουμε ότι αδιαφορεί και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα, με τον τρόπο που πάει να χειριστεί το θέμα του Αιγαίου και τα ενεργειακά», προσθέτει, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

«Μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Μίλησε δε για «προβληματική και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη», ενώ καυτηρίασε τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη και Δουζίνα ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν «με ένα έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v