Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ποιο αφήγημα πορεύεται η ΝΔ προς τις ευρωκάλπες

Πού επικεντρώνει το βάρος η Πειραιώς στην πορεία προς τις διπλές εκλογές του Μαίου. Η επίσκεψη Μ. Βέμπερ και ο τρόπος αντιμετώπισης των κινήσεων Τσίπρα. Το στοίχημα της αποχής και των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιο αφήγημα πορεύεται η ΝΔ προς τις ευρωκάλπες

Να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα την Μεγάλη Τρίτη επιχειρεί η ΝΔ, θέλοντας παράλληλα να αποδομήσει την ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ περί ανθελληνισμού και ακροδεξιάς φιλοσοφίας του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν.

Ο Βαυαρός πολιτικός, που στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη διαδοχή του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, αποφάσισε να ξεκινήσει από την Αθήνα την τελική προεκλογική του καμπάνια ενόψει της 26ης Μαΐου, σε μια κίνηση -σύμφωνα με την Πειραιώς- άκρως συμβολική. Κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι, στην αφετηρία του για τις κάλπες, επιλέγει ως οικοδεσπότη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αφενός ο πρόεδρος της ΝΔ είναι το στέλεχος του ΕΛΚ που θα έχει πρώτος χρονικά εκλογές στη χώρα του και αφετέρου ότι θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη νίκη.  

«Αν ο Βέμπερ είναι ανθέλληνας, ποιος είναι φιλέλληνας; Ο Μαδούρο;  Και γιατί ξεκινά από εδώ την καμπάνια του στέλνοντας τις εικόνες της Αθήνας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο;», διερωτώνται γαλάζιες κομματικές πηγές.  Όπως εκτιμούν, αυτό που ενοχλεί την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου δεν είναι ο Μ. Βέμπερ αλλά το γεγονός ότι το ΕΛΚ και ο υποψήφιός του για την προεδρία της Κομισιόν «θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία σηματοδοτούν την ελπίδα για τη νίκη της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς παράταξης απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού της ακροδεξιάς, αλλά και της αριστεράς.  Και αυτό γίνεται πλέον ευρύτερα αντιληπτό και στην Ευρώπη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.  

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ το μεσημέρι της Μ. Τρίτης θα ξεναγηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, ακολούθως θα επισκεφθεί τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό, απ’ όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.  Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα μιλήσει -όπως και ο κ. Μητσοτάκης- σε μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία περίπου 40 δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ και με την υποστήριξη τεχνολογίας τελευταίας γενιάς.

Προσωπική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στην στρατηγική περισσότερο ανάδειξης του δικού της πολιτικού αφηγήματος και λιγότερο της σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Σύμφωνα με συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, στην τελευταία ομιλία του στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε αήθη προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, συνειδητοποιώντας ότι πλέον δεν πείθει ο λόγος του.  Έχει επιλέξει την πολωτική ρητορική και θέλει να δώσει προσωποπαγή στοιχεία στην αναμέτρηση, αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος είναι το ισχυρό χαρτί του αντιπάλου και μετατρέπει την πολιτική σε προσωπική αντιπαράθεση. Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτήν την λογική της πολώσεως. Είναι συνειδητή επιλογή του προέδρου της ΝΔ να μην συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι», τονίζει.  Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως στην εκδήλωση παρουσίασης των γαλάζιων ευρωβουλευτών την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του πρωθυπουργού, θέλοντας να καταδείξει πως «τον έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα».

Η διαπίστωση που έχουν κάνει στη ΝΔ είναι ότι οι πολίτες θέλουν από αυτήν να τους εξηγήσει όχι τους λόγους για τους οποίους να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους λόγους για τους οποίους να εμπιστευτούν αυτήν.  Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη που προσδίδει δημοψηφισματικό χαρακτήρα -για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ- στις ευρωκάλπες, ενώ ο άλλος μεγάλος του αντίπαλος είναι η συμμετοχή. Διαχρονικά οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχαν υψηλή συμμετοχή και ανέκαθεν τα εκάστοτε δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν ποσοστά αντίστοιχα της επιρροής που κατέγραφαν στις κάλπες των βουλευτικών-εθνικών εκλογών.  Γι' αυτό και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλει, πριν απ' όλα, την ψήφο στο κόμμα του ως την πιο αποτελεσματική τιμωρία για το κυβερνών κόμμα προκειμένου να επέλθει η πολιτική αλλαγή που προσδοκά.

Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται στην διείσδυση του στο υπαρκτό και σχετικά μεγάλο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, ρεύμα της αποχής, καθώς εκεί βρίσκονται κυρίως απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και «άστεγοι» αριστεροί ψηφοφόροι.  Εξ ου και το μήνυμα ενότητας του ελληνικού λαού που προτάσσει, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υιοθετήσει το σύνθημα του κ. Τσίπρα το 2015 «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» αλλά θα επιχειρήσει με «όλους μαζί» την ανάταξη της πατρίδας.  Άλλωστε, η ΝΔ έχει πολύ υψηλή συσπείρωση και πρακτικά ο χώρος από τον οποίο μπορεί να αλιεύσει ψηφοφόρους είναι των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν αναποφάσιστοι και σκέπτονται την αποχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v