Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κινήσεις σύγκλισης με την Ουάσιγκτον

Οι συναντήσεις με Πάιατ και το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μενέντεζ. Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση η Πειραιώς και πώς μεταφράζει την αμερικανική πρωτοβουλία. Επιχείρηση αποδόμησης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Κινήσεις σύγκλισης με την Ουάσιγκτον

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκέπτεται συχνά τις ΗΠΑ (ελέω και των παιδιών του που σπουδάζουν εκεί) και να συναντά τακτικά τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν και στην Πειραιώς, η εικόνα που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη δείχνει την υπερδύναμη να βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ.  Τις τελευταίες μέρες, γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλαγής της συγκεκριμένης αίσθησης και της σύγκλισης της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κορυφή της αμερικανικής διπλωματίας και όχι μόνο με αυτήν.      

Ήδη την περασμένη Πέμπτη, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και οι γαλάζιοι τομεάρχες Γιώργος Κουμουτσάκος, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Οικονόμου και Κώστας Σκρέκας συναντήθηκαν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. 

Πρόκειται για τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και θεωρείται από τους πιο πιστούς και αποτελεσματικούς φίλους Ελλάδας και Κύπρου στο Κογκρέσο.  Είναι από τους πρωτεργάτες του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Γερουσία και αναβαθμίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.  Ήδη, η ΝΔ έχει πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, δια του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου. «Οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον ανοίγουν  για τη χώρα μας παράθυρο ευκαιρίας: να αναβαθμίσει τη θέση και τον ρόλο της στην κρίσιμη αυτή περιοχή. Για να γίνει, όμως, αυτό, υπάρχει μια αναγκαία προϋπόθεση: Να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα. Και αυτό θα γίνει στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις», δήλωσε πρόσφατα. Κατά τις ελληνοαμερικανικές επαφές, η ΝΔ δίνει έμφαση στην οικονομία, στις επενδύσεις, στην εξωτερική πολιτική, στην ενέργεια, στον πολιτισμό και στη συνεργασία στον τομέα της υγείας, ενώ μεγάλη είναι η σημασία που προσδίδει στην ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Η συνάντηση του κ. Πάιατ με τους δύο αντιπροέδρους και τους τομεάρχες της ΝΔ έγινε με δική του πρωτοβουλία, διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και, σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμου κομματικού παράγοντα, έγινε «για να ρίξει (ο πρέσβης των ΗΠΑ) γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας προς την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ».  

Επιχείρηση αποδόμησης

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ξεκινήσει και την επιχείρηση αποδόμησης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται επισήμως σήμερα. Στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ διαμηνύει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη γαλάζια λίστα δεν ενέδωσε στον πειρασμό της ψηφοθηρίας μέσω διάσημων προσώπων, κάτι που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας». Ο πρωθυπουργός, σημειώνει η ίδια πηγή, «θα πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι δεν βρίσκεται στα 90s και πως οι celebrities δεν κερδίζουν εκλογές ούτε προσελκύουν ψηφοφόρους. Έχει ενδιαφέρον αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει το ευρωψηφοδέλτιο σε πασαρέλα. Και αυτό διότι κατά παράδοση, η αριστερά υποτίθεται ότι αντιτασσόταν σε αυτές τις πρακτικές», τονίζει.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως, ενώ θεωρητικά οι πολιτικές ήταν αυτές που μετρούσαν και όχι τα πρόσωπα, η επιλογή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται με βάση την αναγνωρισιμότητά τους.  «Γι’ αυτό διάλεξαν κατά κύριο λόγο ανθρώπους που είχαν γνωστά επώνυμα ή είχαν κάνει καριέρα στη show business», αναφέρουν. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v