Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συμμαχία Βέμπερ - Μητσοτάκη πίσω από τις γραμμές

Οι στενοί δεσμοί των δύο ανδρών και οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα. Ποια σημασία προσδίδουν στις ευρωεκλογές. Το σκεπτικό της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη.

Η συμμαχία Βέμπερ - Μητσοτάκη πίσω από τις γραμμές

«Έδιναν και έπαιρναν» οι φιλοφρονήσεις μεταξύ του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή μέρα, αρχικά στη Νεμέα και στη συνέχεια στο Ζάππειο, στην επίσημη τελετή έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το ΕΛΚ.

Ο Βαυαρός πολιτικός υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι την επόμενη φορά που θα βρεθεί στη χώρα μας θα είναι πρόεδρος της Κομισιόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της ΝΔ να ανταποδίδει, χαρακτηρίζοντας τον κ. Βέμπερ ως σύμμαχο της Ελλάδας, συμπαραστάτη του κόμματός του και προσωπικό του φίλο.

Νωρίτερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο υποψήφιος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας «αληθινός φίλος» και ένας από τους πρώτους ηγέτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για «τιμή της ΝΔ», που ο υψηλός προσκεκλημένος του αποφάσισε να ξεκινήσει επίσημα την καμπάνια του στην Αθήνα.

Ακόμα και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου έχουν αντίθετες απόψεις, αμφότεροι το αντιμετώπισαν με εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό στις θέσεις του άλλου και αποδίδοντάς το σε… ενδοοικογενειακές διαφωνίες.

Γεγονός είναι ότι τους δύο άνδρες τούς συνδέει μια στενή φιλία, ωστόσο από μόνη της αυτή δεν αρκούσε για τις τόσες αβρότητες που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και κορυφώθηκαν χθες. Το βλέμμα αναμφίβολα είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα και στα πιθανά πολιτικά οφέλη που θα έχει ο ένας από τον άλλο.

Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος επέλεξε για συμβολικούς λόγους να μιλήσει στον χώρο όπου υπεγράφη το ιστορικό πρωτόκολλο ένταξης της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη, προσδοκά πολλά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρώτο όλων την επικράτησή του στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές κάλπες. Άλλωστε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίσως ο μοναδικός αρχηγός κόμματος χώρας της νότιας Ευρώπης που ανήκει στο ΕΛΚ και έχει σοβαρές πιθανότητες εκλογικής πρωτιάς, δεδομένου ότι η ΝΔ φέρεται να κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά επιρροής σε εθνικό επίπεδο, από όλα τα υπόλοιπα κόμματα που ανήκουν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Όπερ σημαίνει ότι, εάν κερδίσει η ΝΔ, αυτομάτως θα δώσει πόντους και στο ΕΛΚ και κατ’ επέκταση και στον ίδιο τον κ. Βέμπερ.

Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 217 έδρες και πέντε πρωθυπουργούς και ο κ. Βέμπερ θα ήθελε πολύ σε αυτό τον αριθμό να προστεθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Βαυαρός υποψήφιος θα έχει πιθανότητες εκλογής στην κορυφή της Κομισιόν, εάν το ΕΛΚ λάβει περισσότερες από 170 έδρες.

Σημαίνοντα ρόλο

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ αναζητούσε συμμαχίες στο εξωτερικό, με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς του προφίλ. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνδέθηκε στενά μαζί του από νωρίς, μοιράστηκαν τις φιλοδοξίες τους και χάραξαν τη στρατηγική με την οποία θα πορευτούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά σημαίνοντα ρόλο για τη μετεκλογική Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμά ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, ο κ. Βέμπερ θα βοηθήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και δη στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη, σε παλαιότερη δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Βέμπερ το άφησε ανοιχτό, ενώ ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις χθες τόνισε σχετικά: «Ο Μάνφρεντ στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ και την προοπτική να μειωθούν τα δυσβάστακτα πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας. Οι Έλληνες έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να βρεθεί αύριο σε κορυφαία θέση ένας σύμμαχος της Ελλάδας», ανέφερε.

Στο μεταξύ, κερδισμένοι θεωρούν στη ΝΔ ότι είναι από την εξέλιξη της υπόθεσης Πολάκη - Κυμπουρόπουλου, με αφορμή την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του και χωρίς να το συζητήσει με τους συνεργάτες του (απλά τους το ανακοίνωσε) την πρόθεση να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη.

Η δυσφορία του προέδρου της ΝΔ ήταν έντονη, όπως αποτυπώθηκε και στη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Νεμέα: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να συσπειρώνεται γύρω από τον Πολάκη. Αυτό με ξεπερνάει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην πολιτική υπάρχει και η ηθική», ανέφερε. Στρατηγικά η επιλογή της πρότασης μομφής είχε στόχο να στριμώξει τον πρωθυπουργό, τον οποίο πρακτικά καλούσε είτε να απομακρύνει τον υπουργό του είτε να τον υπερασπιστεί, ουσιαστικά -όπως λένε στη ΝΔ- ταυτιζόμενος απόλυτα με αυτόν. Τα υπόλοιπα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, στη Βουλή… 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v