Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η ΝΔ στις επικείμενες κυβερνητικές φοροελαφρύνσεις

«Αντιγραφή» μέρους του γαλάζιου οικονομικού προγράμματος βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο απολογισμός, οι δημοσκοπήσεις και η μεσαία τάξη. Τα πέντε -κατά την Πειραιώς- «αυτογκόλ» του Αλέξη Τσίπρα.

Πώς απαντά η ΝΔ στις επικείμενες κυβερνητικές φοροελαφρύνσεις

Μία ακόμη παράμετρο καλούνται να συμπεριλάβουν στην προεκλογική στρατηγική τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ: Τα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και εξετάζεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ήδη, στις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί η ανάγκη και η δυνατότητα λήψης νέων άμεσων μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με τις οριστικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα. Το θέμα παρακολουθεί στενά η Πειραιώς, με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα να εκτιμά πως πρόκειται για την «τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναστρέψει το δυσμενές γι’ αυτόν κλίμα,βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν καθόλου». Και για να το πετύχει αυτό, όπως επισημαίνει, δεν διστάζει «να μιμείται και να αντιγράφει μέρος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ».

Και παρά το γεγονός ότι η ΝΔ προφανώς δεν πρόκειται να αντιτεθεί σε τέτοιου είδους μέτρα, η κριτική προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο δεν λείπουν. «Καλώς τους κι ας άργησαν», λένε στην Πειραιώς σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες κυβερνητικές προθέσεις και κάνουν συνοπτικό απολογισμό όλης της θητείας του Αλέξη Τσίπρα. «Αυταπατάται βέβαια αν νομίζει ότι μπορεί να πείσει ξαφνικά ότι κατάλαβε πόσο καταστροφική ήταν η πολιτική του εδώ και τέσσερα χρόνια», σημειώνουν κομματικές πηγές και εξηγούν:

«Μια πολιτική που ανέδειξε την χώρα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων στον ΟΟΣΑ. Γονάτισε με ένα αρμαγγεδώνα φόρων τη μεσαία τάξη και έχει το θράσος σήμερα και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος να υπόσχονται φοροελαφρύνσεις μήπως και γλυτώσουν την ετυμηγορία των πολιτών στις κάλπες. Στην πραγματικότητα», λένε στη ΝΔ, «ο πρωθυπουργός των φόρων είναι απόλυτα εγκλωβισμένος. Βλέποντας ότι το τέλος του πλησιάζει δεν έχει κανένα πρόβλημα να πει -για μια ακόμη φορά- τερατώδη ψέματα».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κ. Τσίπρα ότι «επιχειρεί να δραπετεύσει επικοινωνιακά μετά την απομόνωση στην οποία βρέθηκε, ακόμα και από το ίδιο του το κόμμα», εξαιτίας της πλήρους κάλυψης που παρείχε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για το θέμα που προέκυψε με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Παρόλα αυτά, σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι ήταν αυτός που δέσμευσε τη χώρα και την έδεσε πισθάγκωνα με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για να διατηρηθεί στην καρέκλα της εξουσίας, επέβαλε υπερβολικούς και αχρείαστους φόρους και κατέστρεψε τη μεσαία τάξη».

«Λανθασμένες εκτιμήσεις»

Σύμφωνα με την τακτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο, πέραν του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, θα επιχειρείται σε κάθε ευκαιρία η ανάδειξη των «αυτογκόλ» -όπως τα χαρακτηρίζει- του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη έχει ετοιμαστεί από την γαλάζια επικοινωνιακή ομάδα μία λίστα με τις «καταφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις» του πρωθυπουργού από το 2015 μέχρι σήμερα.

«Ο βασιλιάς ήταν πάντα γυμνός, απλά τώρα δεν μπορεί να το κρύψει», εκτιμά η Πειραιώς και παραθέτει πέντε παραδείγματα που δείχνουν -σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- τους λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας, «όχι μόνον δεν απολαμβάνει πια τη δημοφιλία που είχε στο παρελθόν από τους πολίτες, αλλά για πρώτη φορά αμφισβητείται ακόμη και από στελέχη του η πολιτική του κρίση».

-Επιλογή συμμάχου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ’15. Αντί να προσεγγίσει την κεντροαριστερά όταν ήταν και αισθάνονταν ισχυρός, λένε στη ΝΔ, επέλεξε για δεύτερη φορά τον Πάνο Καμμένο «αποδεικνύοντας ήδη από τότε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο που θα τον οδηγούσε η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ».

- Σκοπιανό. Ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει η Πειραιώς, «αντί να επιδιώξει συναινέσεις γύρω από ένα εθνικό ζήτημα, το εργαλειοποίησε για να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απέναντι στην συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων και αρνείται ακόμη και σήμερα να συνειδητοποιήσει γιατί οι πολίτες απέρριψαν την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε».

-Στρατηγική απέναντι στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «ανάλγητο ακροδεξιό». Όμως, σύμφωνα με το γαλάζιο στρατόπεδο, «εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια πολεμούν κάτι που στη συνείδηση των πολιτών δεν υπάρχει, όπως άλλωστε φαίνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

-Διαπλοκή. Με Πετσίτη και Κόκκαλη, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ότι είναι απέναντι στο κατεστημένο και τη διαπλοκή.

-Συνταγματική αναθεώρηση. Όπως αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία και θα μπορέσει έτσι να την κατηγορήσει ότι δεν ήθελε την αναθεώρηση. Τελικά, «υποχρεώθηκε να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ μια σειρά προτεινόμενων αλλαγών και ουσιαστικά προσέφερε στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να διαμορφώσει εκείνη το περιεχόμενο των Συνταγματικών άρθρων ακόμη και με απλή πλειοψηφία». Κυρίως όμως, αναφέρει η ΝΔ, «προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, μια καθαρή τετραετία χωρίς προσκόμματα όπως η εκλογή ΠτΔ, καθώς η ΝΔ θα μπορεί πλέον να την αποσυνδέσει από την πρόκληση εθνικών εκλογών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v