Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στρατηγική 4 αξόνων στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Τα διλήμματα της κάλπης και το γαλάζιο πολιτικό αφήγημα. Σε ποια κοινά δίνει έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα εργασιακά, το κότερο και το αίτημα εθνικών εκλογών.

ΝΔ: Στρατηγική 4 αξόνων στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Αντίστροφα μετρούν πλέον στη ΝΔ για τις τριπλές κάλπες της άλλης Κυριακής, μέσω των οποίων -ειδικά των ευρωεκλογών και των περιφερειακών- θεωρούν ότι ξεκινά η αλλαγή σκυτάλης στην διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της χθεσινής διακαναλικής του συνέντευξης, προσδιόρισε τα εκλογικά διλήμματα, έθεσε τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα και εξέπεμψε τα μηνύματα με τα οποία -σύμφωνα με τη στρατηγική της Πειραιώς- θα πειστούν και οι τελευταίοι -όχι λίγοι πάντως- αναποφάσιστοι να εμπιστευτούν τη ΝΔ. Η προεκλογική τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε τέσσερις άξονες:

1. Περιοδείες και διαρκή επαφή του κ. Μητσοτάκη και όλων των κορυφαίων στελεχών με την κοινωνία. Σήμερα ενδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να περιοδεύσει στην Καλλιθέα, από αύριο το βράδυ θα βρίσκεται στη Θεσσαλία, το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη και την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο στόχαστρό βρίσκονται κυρίως οι νέοι, στους οποίους αναφέρθηκε εμφατικά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, όσοι ακόμα και με «μισή καρδιά» θα εμπιστευτούν τη ΝΔ, αλλά και παλαιοί ψηφοφόροι της ΝΔ που για διαφόρους λόγους απομακρύνθηκαν και στους οποίους απηύθυνε έκκληση «να γυρίσουν σπίτι τους».  Η ΝΔ έδωσε στη δημοσιότητα δύο ακόμα προεκλογικά σποτ που αναφέρεται σε χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και τη δημόσια ασφάλεια και έχει ως σύνθημα το «πολιτική αλλαγή τώρα».

2. Επιμονή στο θετικό αφήγημα του κόμματος. Στο επίκεντρο, η οικονομία, η ασφάλεια και η καθημερινότητα του πολίτη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ δεν θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου και  θα ενσωματώσει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα τις μειώσεις φόρων, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το κόμμα του τα μέτρα φοροελάφρυνσης που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Πάντως, ένα σημείο της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ, αναφορικά με τα εργασιακά, προκάλεσε την σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τον κατηγόρησε ότι τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για fake news και  μηχανισμό λάσπης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ποτέ δεν μίλησε για επταήμερη εργασία», αλλά αντίθετα αναφερόταν σε συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογράψει η υπουργός Εργασίας με την εταιρία Παπαστράτος.

3. Αποδόμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, σε κάθε ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε νέα δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό επί παντός επιστητού, ενώ αποκάλυψε και κατ’ ιδίαν συνεννόηση των δυο τους για το ύφος της προεκλογικής περιόδου. «Διάλεξε πώς θα πάμε σε εκλογές. Το πλαίσιο εσύ το θέτεις. Πρόθεσή μου είναι να πάμε ήπια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, χωρίς να δημοσιοποιήσει την απάντηση του κ. Τσίπρα. Έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε στις διακοπές του πρωθυπουργού με το κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου, στην τραγωδία στο Μάτι, στη συμφωνία των Πρεσπών και στην οικονομία. Επέμεινε δε για το παρελθόν του πατέρα Τσίπρα και τις οικονομικές του δοσοληψίες με την χούντα: «Δεν είπα τίποτα που να είναι ανακριβές και δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από κανένα», τόνισε.

4. Άμεση σύνδεση των ευρωεκλογών με τις εθνικές εκλογές. Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα του Euro2day.gr, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται τέσσερις μήνες από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο και θα έχει εκφραστεί μια προφανής δυσαρμονία του εκλογικού σώματος με τη σύνθεση της Βουλής. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μας έχει πει ξεκάθαρα ψήφος εμπιστοσύνης ή κάλπη, σηκώνω το γάντι: Ναι, ψήφος εμπιστοσύνης. Κερδίζει η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας πηγαίνει στο Ζάππειο το ίδιο βράδυ και παραιτείται από Πρωθυπουργός και έχουμε εκλογές σε τέσσερις εβδομάδες», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v