Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιγουριά της ΝΔ για «καθαρή νίκη» στις κάλπες

Οι γαλάζιες προσδοκίες και οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα από την προεκλογική περίοδο. Διλήμματα, μηνύματα και σενάρια εθνικών καλπών.

Σιγουριά της ΝΔ για «καθαρή νίκη» στις κάλπες

Πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής θα σηματοδοτήσουν την απαρχή της πολιτικής αλλαγής στη χώρα, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά και την χθεσινή τελευταία προεκλογική ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα που τους απηύθυνε κατά τη διάρκεια των περιοδειών του ανά τη χώρα, η αισιοδοξία περισσεύει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χωρίς να προσδιορίζουν που τοποθετούν τον πήχη για το εκλογικό αποτέλεσμα, το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκφράζει την βεβαιότητά του για την «καθαρή νίκη», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα γαλάζια στελέχη το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, μέχρι και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες, η γραμμή που τηρούν στην Πειραιώς είναι «κανένας εφησυχασμός», δεδομένου ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, οι εκτιμήσεις φέρουν αρκετούς πολίτες ακόμα να μην έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Γι’ αυτό, ακόμα και την ύστατη στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις του διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει θέση για χαλαρή ψήφο ούτε περιθώρια για πειράματα.

Το δίλημμα είναι σαφές: Η με την ΝΔ του αύριο ή με τον ΣΥΡΙΖΑ του χθες», είπε, καλώντας σε συμπαράταξη τους παλιούς φίλους της ΝΔ, τους πρώην ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων -και δη του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού- καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ που «εξαπατήθηκαν και έπεσαν θύματα του κυβερνητικού λαϊκισμού».

Εμμέσως, ο πρόεδρος της ΝΔ -σύμφωνα με στενό του συνεργάτη- κατέστησε όλους τους πολίτες «συνιδιοκτήτες» του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς αυτοί με την ψήφο τους θα καθορίσουν το μέλλον τους. «Αν θέλουμε σαφές μήνυμα αλλαγής, τώρα είναι η ώρα και η ευθύνη για τον καθένα χωριστά για να συμβάλλει στην καθαρή νίκη», σημειώνει η ίδια πηγή.

Θετικό μήνυμα

Από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι, με εξαίρεση κάποιες ανακοινώσεις του γραφείου τύπου σε σχέση κυρίως με την ασφάλεια, αυτός παρέμεινε όλη την τελευταία εβδομάδα σταθερός στο θετικό μήνυμά του για την επόμενη μέρα, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Δραστική μείωση των φόρων, επενδύσεις, νέες καλές δουλειές και εθνική περηφάνια».

Στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι προηγουμένως αναλώθηκε πολύς χρόνος σε θέματα όπως η επταήμερη εργασία, όμως τις τελευταίες μέρες, όπως λένε, η ατζέντα επανήλθε στα θέματα «που πραγματικά αφορούν τους πολίτες και όχι σε άλλα που δεν υπάρχουν, αλλά επιχείρησε να τα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση».

Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα «σε σύγχυση και μεγάλη πίεση. Στρέφει διαρκώς τα βέλη του πάνω στη ΝΔ, ενώ ο ίδιος άρχισε να καίει ένα προς ένα τα αφηγήματά του. Έφτασε στο σημείο να λέει πως πάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η 13η σύνταξη», λένε στην Πειραιώς. Δεν αποκλείουν μάλιστα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των τριών καλπών και ειδικά των ευρωεκλογών και των περιφερειακών- να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με το άμεσο στήσιμο και της εθνικής κάλπης.

Πάντως, όπως παραδέχονται στη ΝΔ, χωρίς η πρωτιά του κόμματος να μπορεί να ανατραπεί, το τελικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί στην τελική του μορφή από τη συμπεριφορά που θα δείξουν στις κάλπες και οι νέοι ψηφοφόροι που για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ρομά και οι νόμιμα ελληνοποιημένοι αλλοδαποί που εκπλήρωσαν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες πολιτών, μαζί με τους αναποφάσιστους και την αποχή, θα διαμορφώσουν τα τελικά νούμερα στον πίνακα των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, με την προσδοκία της Πειραιώς να θέλει τον χάρτη όλης της χώρας βαμμένο στα γαλάζια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v