Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί χάσαμε, πώς συνεχίζουμε»

Τα λάθη της ευρω-καμπάνιας, τη νέα εκλογική ατζέντα και τα αναγκαία… ξηλώματα συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία υπό τον Α. Τσίπρα. Μεσαίος χώρος - «φόβος» - λάθος επικοινωνία, στην κορυφή. Η κυβέρνηση προχωρά στις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στους νέους ποινικούς Κώδικες. Πού αποδίδει την αντίδραση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Γιατί χάσαμε, πώς συνεχίζουμε»

Η λαθολογία μπορεί να περιμένει, τώρα μπαίνουμε στον πόλεμο των εθνικών εκλογών και η ανασύνταξη πρέπει να γίνει «χθες».

Αυτή είναι (σε ελεύθερη μεταφορά) η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την αποτίμηση του αρνητικού ευρω-αποτελέσματος και, κυρίως, την ιχνογράφηση της νέας εκλογικής ατζέντας.

Παράλληλα, όλα τα στελέχη συμφώνησαν να προχωρήσει η κυβέρνηση στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και την ψήφιση των νέων Ποινικών Κωδίκων από την Ολομέλεια της Βουλής, των οποίων η επεξεργασία ολοκληρώθηκε πριν από τις ευρωεκλογές.

Προχωράμε στις κρίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ως προς αυτά, η αντιπολίτευση (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) όχι απλώς αποδέχεται αλλά… πιέζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει τους ποινικούς Κώδικες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι ισχύοντες τα τελευταία 70 χρόνια (σ.σ. με ευθύνη και των ιδίων που κυβέρνησαν όλο το προηγούμενο διάστημα).

Στη διάρκεια της επεξεργασίας τους μάλιστα επετεύχθη ευρεία συναίνεση, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε εξαντλητικό διάλογο και ενέταξε στις αλλαγές πολλές από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως, ΝΔ-ΚΙΝΑΛ «απαγορεύουν» στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία κρίσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρότι η προεργασία έχει ολοκληρωθεί και η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει προεγκρίνει (στο πλαίσιο της short list) τους τρεις ανώτατους δικαστικούς για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τα στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (Μάκης Βορίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος) που έχουν πάρει «πάνω τους» την υπόθεση, δεν θέτουν θέμα παραβίασης του Συντάγματος, όπως δεν το θέτουν και Συνταγματολόγοι οι οποίοι συντάχθηκαν μαζί τους το τελευταίο διήμερο.

Όλοι προτάσσουν «πολιτικό και ηθικό θέμα», επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών και, όπως τονίζουν, τη νέα «κεφαλή» στη Δικαιοσύνη πρέπει να εγκρίνει η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αντιτείνουν ότι πίσω από τη στάση των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κρύβονται δύο αιτίες:

* Η πρώτη («και βασική») αφορά την προσπάθεια ελέγχου των ανωτάτων δικαστικών, λόγω των εκκρεμών σκανδάλων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση -με πρώτη την υπόθεση Novartis.

* Η δεύτερη στοχεύει στην προσπάθεια να εμφανίσουν την κυβέρνηση «τελειωμένη», που δεν πρέπει να διαχειριστεί τίποτα μέχρι τη διάλυση της Βουλής -πλην της ψήφισης των ποινικών Κωδίκων.

«Είμαστε κυβέρνηση και θα ασκήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές και αν νόμισε η ΝΔ ότι έχει γίνει κυβέρνηση κάνει λάθος. Η λαϊκή ετυμηγορία θα αναδείξει την κυβέρνηση, όταν γίνουν οι εκλογές».

Κατά τις πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία, ενώ μέλος της φέρεται να πρότεινε αρχικά να απευθύνει η κυβέρνηση πρόσκληση διαλόγου στην αντιπολίτευση, για να ξαναδούν από κοινού και εξαρχής το θέμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η «σκέψη» εγκαταλείφθηκε και όλοι συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο στην επικύρωση των κρίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου λήγει στις 30 Ιουνίου. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει, η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Προκόπη Παυλόπουλο μπορεί να περιμένει μέχρι την επομένη. Δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Υποτιμήθηκε ο μεσαίος χώρος

Αναφορικά με τα αίτια της ευρω-ήττας και έναν πρώτο σχεδιασμό της νέας εκλογικής τακτικής, το στίγμα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τις πληροφορίες, ανέδειξε ως τις πιο σημαντικές αιτίες για την ήττα της Κυριακής την υποτίμηση των (αρνητικών για την κυβέρνηση) διεργασιών στον μεσαίο χώρο και την ελλιπή επικοινωνιακή τακτική.

Ως προς το πρώτο, εκτιμήθηκε ότι δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε (ή και… καθόλου) το κυβερνητικό πρόγραμμα για τα μεσαία στρώματα, που έχει εκπονηθεί για την επόμενη τετραετία. Το εν λόγω σχέδιο το ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε συνεντεύξεις του, ωστόσο «δεν το κάναμε σημαία, ακριβώς επειδή δεν μετρήσαμε σωστά το μέγεθος του προβλήματος», παραδέχονται.

Αυτό το κενό άρχισε ήδη να καλύπτεται από χθες, με κυβερνητικά στελέχη (όπως η Έφη Αχτσιόγλου) αφενός να παραδέχονται την επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων και, αφετέρου, να παραπέμπουν στις αλλαγές που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

«Ο φόβος δεν αρκεί»

Μία άλλη αιτία είναι η προβολή του «φόβου» εάν γίνει κυβέρνηση “η ΝΔ του Μητσοτάκη”, χωρίς όμως να συνοδεύεται από πειστικές εξηγήσεις ανά θέμα -π.χ. στο «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

«Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τα τότε στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι "έρχονται οι κομμουνισταί να σας πάρουν τα σπίτια" ή "δεν θα υπάρχει χαρτί υγείας στα σούπερ μάρκετ". Όχι απλώς δεν έπεισαν αλλά κάθε ριπή φόβου έστελνε κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναλογίες δεν είναι ίδιες, αλλά κι εμείς "ρίξαμε φόβο" χωρίς απόδειξη», σημειώνουν.

Για τον λόγο αυτό, συνεκτιμήθηκε χθες (και αποφασίσθηκε) στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες να προβληθεί το θετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως για τον μεσαίο χώρο) και να πιεστεί η ΝΔ να δίνει απαντήσεις πάνω στα θέματα που προκάλεσε με τις θέσεις της το τελευταίο διάστημα -ασφαλιστικό, 7ήμερη εργασία, το 8ωρο και άλλα.

Επικοινωνιακή ήττα και «ξηλώματα»

Ως προς το επικοινωνιακό, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα που μεταφέρονταν στο Μαξίμου δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα (τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά), με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση μέχρι… τα exit polls ότι η διαφορά θα έκλεινε «κάτω από πέντε μονάδες, μπορεί και τρεις».

Το βάρος της ευθύνης πέφτει στον αρμόδιο για το θέμα, υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ωστόσο μερίδιο αποδόθηκε σε ολόκληρη την επικοινωνιακή ομάδα που «χάραξε» την τακτική.

Σε πρώτη φάση, αποφασίσθηκε να υπάρξουν αλλαγές ή «διορθώσεις» στην ομάδα και να αντικατασταθούν οι εταιρείες που έτρεξαν τις δημοσκοπήσεις και τα διαφημιστικά spots.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v