Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Με ενδιαφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Ανάπτυξη για όλους ή μιζέρια είναι το δίλημμα των επικείμενων εθνικών εκλογών λέει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επιδίωξή του οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεεις. Αποκλείει συνεργασίες με Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάνη Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα.

Μητσοτάκης: Με ενδιαφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

«Στόχος μου είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα και η επόμενη κυβέρνηση να είναι ισχυρή και αποτελεσματική για να εξασφαλίσει κυβερνητική σταθερότητα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ακόμα και αυτοδύναμη η ΝΔ, πάντως, όπως είπε, θα επιδιώξει «τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις σε επίπεδο πολιτικών», όπως για παράδειγμα στη συνταγματική αναθεώρηση.

 Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως είπε, «μας ικανοποιεί, αλλά δεν με αιφνιδίασε. Γυρνάω όλη την Ελλάδα, βλέπω μεγάλη ωριμότητα και σταδιακή αυξανόμενη εμπιστοσύνη σε εμένα προσωπικά, καταφέραμε να αποδείξουμε τι μπορεί να κάνει κάποιος μια μετριοπαθή πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως έγινε ένα πρώτο βήμα, χαρακτήρισε το 33% «εξαιρετικό αποτέλεσμα», ταυτόχρονα όμως απευθύνθηκε σε αυτούς που δεν ψήφισαν τη ΝΔ, ζητώντας τους να τον εμπιστευτούν.

 Το πραγματικό δίλημμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ είναι «μια ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια που θα μοιράσουμε την φτώχεια μας».

 Η ΝΔ σήμερα, σημείωσε, «είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτήν που ήταν πριν από κάποια χρόνια, ενωμένη, ανανεωμένη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε:

Για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν θέλω να το σχολιάσω. Έχω σεβασμό στον κ. Βενιζέλο, αλλά και στην κ. Γεννηματά, άλλωστε μαζί συνεργαστήκαμε στη συγκυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε τον κ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτιά μας, ούτε τίθεται κανένα ζήτημα αξιοποίησής του.

Για το άνοιγμα Βαρουφάκη στη ΝΔ: Εμάς μας ρώτησε; Είναι συνυπεύθυνος μαζί με τον κ. Τσίπρα για την τεράστια καταστροφή στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ακόμα και σήμερα πληρώνουμε εκείνη την περίοδο. Θα διερευνήσουμε τι έγινε τότε. Οι Έλληνες πολίτες αξίζει να μάθουν τι έγινε τότε.

Για τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα Βελόπουλου: Κρατώ ως πολύ θετικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μπορέσαμε και συμπιέσαμε τις πιο ακραίες εκφάνσεις του ακροδεξιού νεοναζιστικού λόγου. Πρέπει να αξιολογήσουμε φαινόμενο Βελόπουλου. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο οποιασδήποτε συνεργασίας μαζί του, έχει χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την οποιαδήποτε συνεργασία. Φιλοδοξία μου είναι να συμπιεστούν και τα δύο κόμματα, ακόμα και για να μείνουν εκτός Βουλής, θα είναι κατάκτηση για τη δημοκρατία μας.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός, αυτός θα μας υποδείξει τι θέλει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι σήμερα και θα είναι την επόμενη περίοδο, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας. Η χώρα σε κάθε περίπτωση θα κυβερνηθεί μετά τις επόμενες εκλογές, λόγω του εφιάλτη της απλής αναλογικής που θα καταστήσει τη χώρα μη κυβερνήσιμη.

Για τη «στρέβλωση» των θέσεών του: Δεν μίλησα ποτέ για 'επταήμερη εργασία', αλλά για το πώς φαντάζομαι έναν νέο κοινωνικό συμβόλαιο που οι εργαζόμενοι θα είναι ωφελημένοι από τον πλούτο που θα έχουν οι επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα καταργήσουμε τις 120 δόσεις. Προτείνουμε όμως και ένα πλαίσιο επιβράβευσης για όσους είναι συνεπείς στην εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποκλείω κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

Για την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξυγίανσής της, ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο πολιτικού ρεβανσισμού από τη ΝΔ εφόσον έρθει στην εξουσία. «Μετά από μια περίοδο μεγάλων παθών, θέλω να ενώσω όλους τους Έλληνες. Χρέος μου είναι να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Μακριά από εμένα κάθε αίσθηση ρεβανσισμού, είμαστε αφοσιωμένοι στο πρόγραμμά μας, θα κριθούμε από την δουλειά μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα συμμετάσχει σε προεκλογικό debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την από κοινού συμφωνία για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, απάντησε: «Δεν μπορώ να συναινέσω σε κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διορίσει την ηγεσία». Έκανε δε γνωστό ότι η ΝΔ δεν θα συμμετέχει καθόλου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. «Να μπούμε στο κάδρο μια απονομιμοποιημένης Βουλής για μια σειρά από διευθετήσεις; Να τα κάνουν μόνοι τους, χωρίς εμάς», ανέφερε.

Στην ερώτηση γιατί οι πολίτες να πιστέψουν τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Γιατί έχουμε τη σωστή πολιτική: δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη, πώς να μεγαλώσει η πίτα για να καταναλωθεί, πώς θα μειωθούν φόροι, θα πετύχουμε την προσέλκυση επενδύσεων και την ασφάλεια στις γειτονιές. Είμαστε ειλικρινείς, δεν τάζουμε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε το μοναδικό φαινόμενο η κυβέρνηση να τάζει περισσότερα από την αντιπολίτευση. Είναι ζήτημα προσωπικής εμπιστοσύνης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε πως ίσως συμμετάσχουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές που δεν εξελέγησαν και στα εθνικά ψηφοδέλτια, ενώ προανήγγειλε ότι στα ψηφοδέλτια θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα.

Για την κυβέρνησή του, είπε ότι «θα επιδιώξω η κυβέρνησή μου να κάνει πράξη τη σύνθεση, την εμπειρία και την ανανέωση. Έχω υπόψη μου και μια οργάνωση που θα δίνει ευκαιρίες και σε αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς που θα μπορούν να προσφέρουν ίσως από λίγο χαμηλότερες θέσεις. Η κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει νέα πρόσωπα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v