Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας στον ΣΕΤΕ: Δεν πέρασε ο κίνδυνος επιστροφής στη λιτότητα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό, με μειώσεις και στη φορολογία παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη συνέλευση του ΣΕΤΕ. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στην αυξητική τάση των αφίξεων, τόνισε. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές.

Τσίπρας στον ΣΕΤΕ: Δεν πέρασε ο κίνδυνος επιστροφής στη λιτότητα

«Είσαστε η βαριά βιομηχανία του τόπου» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 27η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, όπου εμφανίστηκε βέβαιος πως όλοι θα φροντίσουν ώστε οι εθνικές εκλογές να μην επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική περίοδο.

Το 2018 οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ. έναντι 3,7 δισ. το 2017 και εμφάνισαν ετήσια αύξηση 46%, ενώ τα 2,2 δις. αφορούσαν την κατασκευή νέων μονάδων και την αποκατάσταση παλαιότερων, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η συνολική συνεισφορά του τουρισμού αντιστοιχεί, μαζί με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, στο 30% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως το κρίσιμο στοιχείο σήμερα είναι «όχι απλά να διατηρήσουμε την ιστορικά πρωτόγνωρη εικόνα στον τουρισμό, αλλά να την ενισχύσουμε περισσότερο και να δούμε τις απαραίτητες θεσμικές τομές για το μέλλον και να συζητήσουμε για τις μεταρρυθμίσεις για το μοντέλο του τουρισμού», υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στη συνεχή αυξητική τάση των αφίξεων», που πέρυσι ξεπέρασαν τα 33 εκατ.

Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι πλέον και αυτοί σε θέση να δρέψουν τους καρπούς της προσπάθειας των τελευταίων ετών και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανάπτυξης του κλάδου.

Ο πρώτος άξονας είναι η μείωση της φορολογίας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, όπου «μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 έχουμε προαναγγείλει μείωση στο 11%. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια και σε ό,τι αφορά το 2020 ο ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς «οι τράπεζες εξακολουθούν να λειτουργούν με τα δεδομένα της κρίσης, για να σε δανείσουν πρέπει να αποδείξεις πως δεν χρειάζεσαι χρήματα».

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός είναι οι υποδομές όπου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών αξόνων επί της κυβέρνησής του. Παράλληλα, σχολίασε, με την έγκριση του master plan προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά η οποία περιλαμβάνει και τον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών αναφέρθηκε στην ανανέωση της σύμβασης για το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων. Τρίτος, τέλος, άξονας είναι ο φυσικός πλούτος, όπου ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να έχουμε μια ιδιαίτερη έγνοια για την προστασία του περιβάλλοντος».

«Ο δρόμος προς τα μπροστά  που θα είναι ακόμα ευνοϊκότερος για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα δεν είναι δεδομένος, δεν είναι διασφαλισμένος» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές, δηλαδή λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία που θα μας συμπαρασύρει όλους προς τα κάτω δεν έχει κλείσει οριστικά. Βεβαίως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο ελληνικός λαός αν θα προχωρήσουμε μπροστά με ασφάλεια και προοπτική ή αν θα επιστρέψουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας… της παρομοιώδους ανικανότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους. Ας μην ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν όταν μπήκε η χώρα σε αυτή την περιπέτεια αλλά και την αιτία που προκάλεσε αυτή την περιπέτεια» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v