Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Στην αντεπίθεση για οικονομία, ΝΔ και… ρουσφέτια

Το αλαλούμ των μετατάξεων στη Βουλή, η παρέμβαση πρωθυπουργού, η «παγίδα» και ο... μεγάλος θυμός για την Τ. Χριστοδουλοπούλου. Σήμερα κλείνουν τα ψηφοδέλτια, Δευτέρα εκδήλωση για την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματος. Πίεση στη ΝΔ για «να ανοίξει τα χαρτιά της».

Α. Τσίπρας: Στην αντεπίθεση για οικονομία, ΝΔ και… ρουσφέτια

Ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε το όπλο του» για την εκλογική αντεπίθεση με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, αλλά πριν καλά καλά προλάβει να το χρησιμοποιήσει, αναγκάσθηκε να πάρει... και το φραγγέλιο προκειμένου να τερματίσει τις προεκλογικές μετατάξεις στη Βουλή, που τροφοδότησαν το αντικυβερνητικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός παρενέβη ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παγώσει τις εν εξελίξει μετατάξεις και συμβάσεις, ενώ είχε προηγηθεί ομοβροντία καταγγελιών από την αντιπολίτευση, παρότι με πρωτοβουλία... στελέχους της ΝΔ ξεκίνησε η διαδικασία.

Σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης εισηγήθηκε (προ μηνών) να εναρμονιστεί η Βουλή με τον νόμο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Η διαδικασία ξεκίνησε, οι ενδιαφερόμενοι έστειλαν αιτήσεις και βιογραφικά, πλην όμως χθες, και ενώ εκκρεμούσαν οι περιπτώσεις 32 υπαλλήλων, άρχισαν διαρροές από τον χώρο της ΝΔ για «ρουσφετολογικές προσλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξέλιξη που οδήγησε πολλούς να σκεφτούν ότι «η ΝΔ μάς έστησε παγίδα», καθώς εισηγήθηκε τη διαδικασία και όταν αυτή άρχισε να δρομολογείται συναινετικά, πρωτοστάτησε στις καταγγελίες.

Όλοι μάλιστα μιλούσαν για τις εκατοντάδες προλήψεις (όχι μετατάξεις) που έχουν γίνει (και) στη Βουλή σε περιόδους πριν την προκήρυξη κανονικών ή πρόωρων εκλογών, όταν πρόεδροι, αντιπρόεδροι και κοινοβουλευτικές ομάδες «εξασφάλιζαν» συνεργάτες και μετακλητούς.

Κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμιζε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όρισε τον Δεκέμβριο του 2014, με διοικητική πράξη και χωρίς κρίσεις, όλους τους Προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης, παρότι η χώρα βάδιζε σε εκλογές.

Θυμός για την Τασία

Η υπόθεση έδειξε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν η Τασία Χριστοδουλοπούλου όχι απλώς επιβεβαίωσε ότι η κόρη της ήταν στους «επιτυχόντες» των μετατάξεων (σ.σ. υπηρετούσε ήδη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου από το 2004), αλλά πρόσθεσε ότι γι' αυτή την «επιτυχία» αξιοποιήθηκαν γνωριμίες και διασυνδέσεις. Μετά το σάλο, η ίδια γνωστοποίησε ότι δεν θα κατέβει υποψήφια, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από την υπόθεση Χριστοδουλοπούλου, είχε γίνει γνωστό ότι δύο υπάλληλοι που εργάζονται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «διόρισαν» (σ.σ. πέτυχαν συμβάσεις, για την ακρίβεια) τα παιδιά τους στη Βουλή. Το κλίμα έγινε εκρηκτικό, τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αντέδρασαν, ενώ τη λύση έδωσε (πάλι) ο κ. Τσίπρας, ζητώντας το πάγωμα της διαδικασίας.

Όλα αυτά επισκίασαν ειδησεογραφικά τη δήλωση του πρωθυπουργού έξω από το Μαξίμου, για την επίθεση που επιδιώκουν από κοινού οι «σκληροί» των ευρωπαϊκών θεσμών και η ΝΔ στα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η κυβέρνηση για το 2019, καθώς και σε εκείνα που ανακοίνωσε (προ μηνός) ότι δρομολογεί για το 2020.

«Πάμε να κάνουμε δύο βήματα μπροστά και υποχρεωνόμαστε σε ένα βήμα πίσω, λόγω ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ηθική πλευρά της διοίκησης», έλεγαν σε οργισμένο ύφος υπουργοί και κομματικά στελέχη. Και μάλιστα, όπως σημείωναν, το «χτύπημα» ήρθε σε μία στιγμή που οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις (μετά τη βαριά ευρω-ήττα) έδειξαν ελαφρά συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ «με ανοδικές τάσεις».

«Ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να μιλήσει»

Πλην άλλου απροόπτου, το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσει και θα εντείνει την πίεση προς τη ΝΔ να πάρει συγκεκριμένες θέσεις επί «καυτών» θεμάτων που αφορούν στο κοινωνικο-οικονομικό πεδίο. «Όσο κι αν η Πειραιώς αποφάσισε να φτάσει στην 7η Ιουλίου παίζοντας άμυνα για να μην τρομάξει τους ψηφοφόρους, δεν θα αποφύγει να ανοίξει όλα τα χαρτιά της», λένε. Σ' αυτή την τακτική της «γαλάζιας άμυνας» άλλωστε εντάσσουν την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει debate μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα.

Ηδη, όπως προσθέτουν, στα debates που γίνονται πλέον καθημερινά ανάμεσα σε στελέχη των δύο κομμάτων, οι εκπρόσωποι της ΝΔ «δίνουν φέτες του κρυφού προγράμματός τους». Επικαλούνται, ως παράδειγμα, χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση του Κωστή Χατζηδάκη (με την Έφη Αχτισόγλου «απέναντι»), καθώς υπεραμύνθηκε της αναλογίας «ένα προς πέντε» για προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο (αντί του «ένα προς ένα» που πέτυχε στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση), ενώ φωτογράφισε ευκρινώς απολύσεις στη ΔEH.  Παραπέμπουν, επίσης, στη χθεσινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ότι στόχος της ΝΔ είναι «δύο συντελεστές ΦΠΑ, 22% και 11%»

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ του 6%, στον οποίο, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα φάρμακα και η ενέργεια, οπότε αυτά τα αγαθά θα εκτιναχθούν είτε στο 11% είτε στο 22%.

«Πανηγυρική» παρουσίαση του προγράμματος

Στο οργανωτικό επίπεδο, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Η προγραμματική πρόταση του κόμματος θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα, ενώ σχεδιάζεται και μία μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα για την «κήρυξη» της εκλογικής μάχης. Επίσης, άρχισαν να ανακοινώνονται οι «λαϊκές συνελεύσεις» σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας.

Πλην απροόπτου, θα οριστικοποιηθεί σήμερα και το πρόσωπο που θα αναλάβει την εκπροσώπηση της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές. Οι συζητήσεις αφορούν την Έφη Αχτσιόγλου, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εφόσον δεν κατέβει υποψήφιος με «σταυρό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v