Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Στον νέο προϋπολογισμό η μείωση εταιρικών φόρων και ΕΝΦΙΑ

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, θα πείσουμε τις Βρυξέλλες για τα χαμηλότερα πλεονάσματα. Αλαζόνας ο Τσίπρας, «δεν μπορεί να αποκαλεί μπακάλη τον κεντρικό τραπεζίτη». «Ολοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν».

Μητσοτάκης: Στον νέο προϋπολογισμό η μείωση εταιρικών φόρων και ΕΝΦΙΑ

«Επέλεξα να ξαναγυρίσω για μία ακόμη φορά την Ελλάδα με έναν διαφορετικό τρόπο, με πολλές συζητήσεις με πολίτες και αρκετές αυθόρμητες συζητήσεις σε πλατείες. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα προόδου και σε αυτούς που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Open.

Για τη Novartis και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Δεν είναι καινούργια αυτά. Τα γνωρίζουμε πολύ καιρό, αλλά τα είδαμε γραμμένα από εν ενεργεία δικαστικό που εμπλέκει δύο υπουργούς σε μια πολιτική σκευωρία. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και θα πρέπει να διερευνηθούν. Με κάποιο τρόπο η υπόθεση θα φτάσει στην επόμενη Βουλή. Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε και πάλι τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη διάκριση εξουσιών. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν, το ξέρει και ο κ. Τσίπρας. Δύο υπουργοί που έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη υπάρχουν στην κυβέρνησή του. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος, με λιγότερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη. Η αναπτυξιακή δυναμική που οραματιζόμαστε είναι δεδομένο ότι θα φέρει περισσότερα έσοδα. Το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να φέρει στη χώρα αυτή τη δυναμική ανάπτυξη».

Στην ερώτηση τι θα γίνει αν οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν με το πρόγραμμα που προτείνει, τόνισε:

«Ο προϋπολογισμός του 2020 θα συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε δημοσιονομικό χώρο και πιστεύω ότι θα πείσουμε τις Βρυξέλλες για τα χαμηλότερα πλεονάσματα. Υπάρχει μεγάλη αξιοπιστία της ΝΔ στις Βρυξέλλες ως η μετριοπαθής δύναμη που νικά τον λαϊκισμό. Θα διαπραγματευτώ από μια διαφορετική θέση από αυτήν που διαπραγματεύτηκαν προηγούμενοι Έλληνες πρωθυπουργοί. Η αξιοπιστία είναι το «κλειδί» της όποιας διαπραγμάτευσης του αφηγήματος της ΝΔ. Φαίνεται ότι σήμερα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την οικονομική πολιτική, οι αγορές προεξοφλούν μια πολιτική αλλαγή, αυτό βοηθάει το συνολικό μας αφήγημα».

Αν κάτι διαφοροποιεί τη σημερινή ΝΔ από τις προηγούμενες αντιπολιτεύσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι ότι είμαστε φειδωλοί στις υποσχέσεις μας. Η απερχόμενη κυβέρνηση δοκιμάστηκε και απέτυχε όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις για το Ελληνικό; Οι μνημονιακές δεσμεύσεις; Όχι».

Παράλληλα, όμως, συνέχισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «θέλω να υπερψηφιστεί μια συγκεκριμένη πολιτική που μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες. Μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. Ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος μήνας. Θα αποτυπώσουμε το οικονομικό μας πρόγραμμα σε ορίζοντα τετραετίας, πλέον η χώρα θα έχει μια σοβαρή, αποφασισμένη, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για Fake news όσον αφορά τα εργασιακά. «Θέλουν να κτίσουν μια εικόνα της ΝΔ που δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της εργασίας», τόνισε και έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο του κόσμου των επιχειρήσεων και του κόσμου της εργασίας». Επανέλαβε πως δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και με αξιολόγηση της επιβράβευσης των καλύτερων υπαλλήλων. Σημείωσε δε πως «μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1 προς 5 στις προσλήψεις, αν η οικονομία βελτιωθεί, όμως είναι δεδομένο ότι θα προσλαμβάνουμε όπου υπάρχει ανάγκη».

Αναφερόμενος στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Καταλαβαίνω την ψυχολογική κατάσταση του κ. Τσίπρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να αποκαλεί ‘μπακάλη’ τον κεντρικό τραπεζίτη. Είναι παράλογα πράγματα και δείχνουν το ύφος και το ήθος της σημερινής εξουσίας. Πρόκειται για αφόρητη έπαρση και αλαζονεία, δεν έμαθαν τίποτα. Με το να ψελλίζει ο κ. Τσίπρας μια αυτοκριτική και μια ‘συγγνώμη’ δεν αρκεί. Η Βουλή έμεινε ανοικτή για να τακτοποιηθούν μια σειρά από ρουσφέτια». Επανέλαβε επίσης ότι «δεν έχει καμία νομιμοποίηση η κυβέρνηση να ορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι θα κάνει μεταξύ της 1ης και της 7ης Ιουλίου. «Είναι ο εγγυητής της συνταγματικής τάξης», ανέφερε.

Ισχυρή εντολή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και πάλι «ισχυρή εντολή» από τους πολίτες στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, προκειμένου να είναι «αποκλειστικά υπόλογος» για την εφαρμοζόμενη πολιτική, αλλιώς, όπως εκτίμησε, «θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα την επόμενη μέρα» και «θα μπούμε σε περιπέτειες». Προέβλεψε εξάλλου ότι «θα έχουμε δυσκολίες την επόμενη μέρα, αφού υπάρχουν πολλές βραδυφλεγείς βόμβες που έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, που πρέπει την επόμενη μέρα να εξουδετερωθούν».

Όπως είπε, έχει αποφασίσει τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσει, και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Η κυβέρνησή του, σημείωσε, δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές υπουργούς, παρά μόνο υπουργούς και υφυπουργούς, προανήγγειλε την κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τη διαφθορά και τη διαφάνεια, που θα αντικατασταθεί από μια ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας στην οποία συνενώνονται ισχυροί μηχανισμοί του κράτους.

Τόνισε δε ότι δεν έρχεται για να κάνει «μερεμέτια», αλλά για να υλοποιήσει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ έστειλε νέο μήνυμα στους ψηφοφόρους τους Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης να εμπιστευτούν τη ΝΔ, τη «μοναδική ισχυρή πατριωτική παράταξη». Οι πολίτες, σημείωσε, «να αναρωτηθούν τι σημαίνει τελικά ένας υγιής πατριωτισμός και αν η ψήφος σε ένα τέτοιο μικρό κόμμα είναι χρήσιμη προς τη χώρα. Νομίζω ότι δεν είναι. Ψήφος στη ΝΔ είναι η μόνη σίγουρη επιλογή». Σκοπός του, όπως είπε, είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των δύο κομμάτων και -ει δυνατόν- να μην μπουν στην επόμενη Βουλή. «Αυτό που ψάχνουμε είναι επιστροφή στην κανονικότητα», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε εκ νέου πως «στον κορμό των πολιτικών μας επιλογών, δεν χωρά συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος σε 3 περιφέρειες που η ΝΔ ήταν δεύτερη, στον δυτικό τομέα της Β' Αθηνών, στην Αχαΐα και στη Β' Πειραιά.

Για τα περί οικογενειοκρατίας που έθεσε και πάλι ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Εγώ συνομιλώ με τον ελληνικό λαό. Αυτά τα ακούγαμε και πριν. Και είδαμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Και όταν βλέπεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αναρωτιέσαι αν έχεις κάνει κάτι λάθος. Αλλά δεν ξέχασαν τίποτα, δεν έμαθαν τίποτα».

Στο θέμα της ασφάλειας, επανέλαβε τη δέσμευσή του να καταργήσει άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημά του την αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Για τα εθνικά θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας, απάντησε: «Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων. Έχω διάθεση να οικοδομήσω σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία, εφόσον με τιμήσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός» είπε, ενώ για το θέμα των Σκοπίων σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε τραύματα στην ελληνική κοινωνία. Προανήγγειλε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την κατοχύρωση των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της Μακεδονίας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ότι αν θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v