Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με «έκρηξη» επενδύσεων

Η ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν θα κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι. Μειώσεις φόρων από το 2020. Ζήτησε ισχυρή εντολή.

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη με «έκρηξη» επενδύσεων

Την ανάγκη να πάρει άμεσα μπροστά η μηχανή της οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι. «Οι υπολογισμοί που γίνονται σήμερα αδικούν την ελληνική οικονομία η οποία επί 4 χρόνια υποαποδίδει», τόνισε, απέκλεισε παροχές για το 2019, ελλείψει δημοσιονομικού χώρου, ωστόσο εξήγγειλε πως τον Σεπτέμβριο η κυβέρνησή του θα καταθέσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με μείωση φόρων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2020. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, μίλησε για διατήρηση του αφορολογήτου, πρώτη δόση της μείωσης φόρου των επιχειρήσεων, του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα.

Όπως είπε, «θα πάω στους Ευρωπαίους και θα τους πω ‘σας ενδιαφέρει να πάρετε τα λεφτά σας και θα τα πάρετε από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορόληγηση’. Έχω αρκετά δείγματα ότι μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση - και γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή -μπορεί να διαπραγματευθεί με αξιοπιστία τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Για τις 120 δόσεις, είπε πως «θέλουμε περισσότεροι να μπουν και να βοηθηθούν», για την πρώτη κατοικία μίλησε για «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην εφαρμογή της προστασίας των δανειοληπτών, ενώ εξέφρασε τη βούλησή του να τονώσει την αγορά ακινήτων με περισσότερα κίνητρα, όπως σημαντικές εκπτώσεις φόρων. «Όλος ο κλάδος περί την οικοδομή θα υποστηριχθεί από ένα γενναίο πρόγραμμα ώστε να αποκτήσει αξία το σπίτι του Έλληνα. Θα διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις ακινήτων και θα δούμε το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.Πρέπει να φορολογείται και να είναι ανταγωνιστική προς τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά θέλουμε και αυτή την αγορά».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται σε ποσοστό διπλάσιο του ΑΕΠ, διευκρίνισε ότι «όσο πέφτει η ανεργία, τόσο ο εργαζόμενος θα έχει μεγαλύτερη δύναμη» και προανήγγειλε κίνητρα στους επιχειρηματίες να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Για τις συντάξεις, όπως είπε, «ο σημερινός συνταξιούχος δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Ό,τι μείωση έγινε, έγινε. Στους νέους συνταξιούχους θα ξαναδούμε την αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου» και επανέλαβε τα περί «κουμπαρά» που θα βάζουν οι εργαζόμενοι μέρος του μισθού τους και θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή ποια θα είναι η αξία που θα έχουν συγκεντρώσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά αντίθετα επιμονή στην αξιολόγηση και στοχευμένες προσλήψεις, «ανάλογα με τις δυνατότητες οικονομίας και εκεί που έχουμε ανάγκη», με έμφαση στους νοσηλευτές, τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό και 1.500 αστυνομικούς στις ομάδες Ζ και Δ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για «τακτική fake news να βάζουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει» και διεμήνυσε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «καμία ψήφος δεν περισσεύει. Αν δεν έχουμε ισχυρή εντολή, θα μπούμε σε περιπέτειες», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πολύ καλό κεντρικό τραπεζίτη τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για την κυβέρνησή του, αν κερδίσει η ΝΔ, είπε ότι θα επιδιώξει να μπουν «οι σωστοί άνθρωποι στη σωστή θέση». Συνέστησε σε όλους σεμνότητα και διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να ανεχτώ καμία αλαζονεία. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη μας, τόσο πιο σεμνοί πρέπει να είμαστε». Τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς, θα γίνεται τακτική αξιολόγηση των υπουργών και το κυβερνητικό συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε μήνα.

Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαία συνεννόησης, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των άγραφων νόμων καλής γειτονίας. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους και με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία με καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση». Το ίδιο, είπε, αφορά τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας και την Αλβανία. «Η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας δεν θα έχει κανέναν μέλλον αν δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v