Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο Π. Πικραμμένος επικεφαλής του Επικρατείας

«Η κάλπη στις 7 Ιουλίου δεν είναι μισογεμάτη με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε», τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: Ο Π. Πικραμμένος επικεφαλής του Επικρατείας

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Star. «Είναι άνθρωπος στον οποίο έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση, έχει να προσθέσει πολλά στη Βουλή», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που αποκάλυψε επίσης ότι τελευταίος στη λίστα θα είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μακρουλάκης.

Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν χθες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγοι για «ισχυρή ανανέωση, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της παράταξης και απόλυτη επίγνωση της ανάγκης των καιρών να ενταχθούν στην πολιτική νέα πρόσωπα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως δεν θεωρεί κερδισμένες τις εκλογές. «Η κάλπη στις 7 Ιουλίου δεν είναι μισογεμάτη -είναι ένα από τα λίγα πράγματα που συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα. Είναι πράγματι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει. Γι' αυτό κάνω κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν να ψηφίσουν».

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ, είπε, θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως θα απαιτήσει από τους υπουργούς του «διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πίστη του στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. «Ίσως κάποιοι φαντάζονται πως θα δημιουργήσουν ισχυρή οικονομία χωρίς επιχειρήσεις. Όμως, ο πλούτος και οι θέσεις εργασίας προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Έμφαση επίσης έδωσε στη συμφωνία αλήθειας που πρότεινε στους επιχειρηματίες. «Θα μειώσουμε την φορολογική επιβάρυνση όλων των επιχειρήσεων και θα απλοποιήσουμε το κανονιστικό πλαίσιο. Από την άλλη, περιμένω από τους επιχειρηματίες να επενδύουν στη χώρα, να επιστρέψουν τις καταθέσεις στην Ελλάδα και ο πλούτος και η ευημερία να μοιράζεται με τους εργαζόμενους. Θα δώσω φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θέλουν να δώσουν μπόνους στους εργαζομένους».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως για την ανάπτυξη χρειάζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως πολιτική σταθερότητα, αφού κυβέρνηση με ισχυρή εντολή δίνει σιγουριά στους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους. Επίσης, εστίασε στην μείωση της φορολογίας και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ώστε η Ελλάδα «να γίνει γρήγορα φιλικός προορισμός για τις επενδύσεις. Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επενδυτική άνοιξη», εκτίμησε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό της αύξησης του ΑΕΠ και ότι θα διατηρήσει το οικογενειακό επίδομα. Μίλησε για αξιολόγηση των δαπανών του δημοσίου, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια μείωσης των κρατικών δαπανών και ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις προμήθειες των νοσοκομείων, την υλοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ολοκληρωμένων συστημάτων και την αύξηση συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.

Για τη μείωση ΦΠΑ, σημείωσε ότι άμεσα θα αφορά την εστίαση συνολικά στο 13% και ίσως τους αγρότες, ενώ συνολικά την τελική μείωση του ΦΠΑ στους δύο συντελεστές την προσδιόρισε για το δεύτερο ήμισυ της τετραετίας.

Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει «καμία περαιτέρω μείωση» και πρόσθεσε πως το επίδομα που δόθηκε φέτος «πρόθεσή μας είναι να το διατηρήσουμε και του χρόνου».

Ζήτησε και πάλι ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία. «Μόνο έτσι είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες. Αλλιώς μπορεί να προκύψουν νέες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, που συνεπάγεται ακυβερνησία και επαναφορά του κ. Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Απηύθυνε παράλληλα ένα «πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης, πατριωτικό, ενωτικό και αισιόδοξο» ώστε «να τελειώσει η περίοδος της τοξικότητας».

Αύριο στο ΕΛΚ, όπως είπε, θα θέσει το θέμα της προκλητικότητας των Τούρκων, ενώ εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v