Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: Θα υπάρξει σοβαρό τίμημα για τις προκλήσεις

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει "κάποια πράγματα"», απαντά στον Τούρκο πρόεδρο. «Ενδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα».

Απάντηση Τσίπρα σε Ερντογάν: Θα υπάρξει σοβαρό τίμημα για τις προκλήσεις

Απάντηση στον Ερντογάν (σ.σ. δήλωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί) έδωσε από την Κύπρο και την ΕΛΔΥΚ ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να απευθυνθώ και να απαντήσω. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει "κάποια πράγματα" αλλά μιλά τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, της λογικής και της αλήθειας, αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας. Δεύτερον, δεν μιλά μόνος του. Μιλά έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη-μέλη, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα του πλανήτη που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

»Απευθύνομαι σε όλους και το μήνυμα είναι σαφές: δεν έχει νόημα μια αδιέξοδη και ατελέσφορη κλιμάκωση. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Όπως έχω πει, θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, που είναι στόχος και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».

«Βρίσκομαι εδώ, κοντά σας, στο στρατόπεδό σας -στο στρατόπεδό μας-, για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ.

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι παρά τα χρόνια που πέρασαν, τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους. Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως του πιο σημαντικού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Όλοι εσείς, τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας, ώστε να προασπίσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη», συνέχισε. «Υπηρετείτε σε μια ιστορική Φρουρά, σε μια ιστορική Δύναμη και ξέρετε όλοι σας τι σημαίνει αυτό. Είστε οι πρεσβευτές της Ελλάδας στην αδελφή χώρα της Κύπρου, και η παρουσία σας είναι πολύ ουσιαστική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v