Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίστη για την αυτοδυναμία στη ΝΔ

Τα «κλειδιά» για την ισχυρή λαϊκή εντολή που επιζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συμμετοχή, η διεύρυνση, οι νέοι και οι γυναίκες. Πίεση μέχρι την ύστατη ώρα σε Χρυσή Αυγή και Βελόπουλο.

Πίστη για την αυτοδυναμία στη ΝΔ

Με περισσή ικανοποίηση και μεγάλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ολοκλήρωσαν στη Μακεδονία την προεκλογική εκστρατεία τους. Ζητούμενο, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, «δεν είναι η πρωτιά, αλλά η ισχυρή εντολή» και η αυτοδυναμία, με την οποία  εκτιμά ότι θα του «λυθούν» τα χέρια για να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Στην Πειραιώς θεωρούν βέβαιη την «ευρεία επικράτηση» του κόμματος και μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα» για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Με παρακαταθήκη την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη πιστεύουν ότι η ΝΔ έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, όπως αποτυπώνεται και από την ανταπόκριση των πολιτών στις περιοδείες που έκανε μέχρι την ύστατη ώρα ο πρόεδρος του κόμματος. Αλλά και η συμπεριφορά του ιδίου, όπως παρατηρεί τακτικός συνομιλητής του, έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα, καθώς -κατά την ίδια πηγή- «εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για την επιτυχία, ήπιος και χωρίς να απαντά στις προκλήσεις της απέναντι πλευράς». Ανέκαθεν, άλλωστε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, το κόμμα που αναδεικνύεται πρώτο στις ευρωεκλογές, ελέγχει απόλυτα την κατάσταση στη συνέχεια, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του και κερδίζει και τους περισσότερους αναποφάσιστους που, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί,  στρέφονται προς τον «δυνατό».

Το γαλάζιο επιτελείο πιστεύει ότι «κλειδιά» για την αυτοδυναμία θα είναι αφενός η μεγάλη συµµετοχή (γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να προσέλθουν στις κάλπες) και αφετέρου η δυνατότητα διείσδυσης του πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα δεξιά και δη την Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση.

Υψηλά ποσοστά

Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς επιθέσεις του προέδρου της ΝΔ προς τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία προσδοκά να αφήσει εκτός Βουλής, Κάτι που θα πληθύνει τις πιθανότητες ευρείας αυτοδυναμίας. Όπως τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τελικά την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου να μην επισκεφθεί την Πελοπόννησο, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, αλλά νομούς της Βορείου Ελλάδας όπου τα μικρότερα δεξιά κόμματα συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά στις ευρωκάλπες. «Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε σε φίλους μας και γνωστούς μας αναποφάσιστους ψηφοφόρους να χαραμίσουν την επιλογή τους σε μικρά κόμματα τα οποία εξέφρασαν την οργή μιας προηγούμενης περιόδου. Μην πιστεύετε τους διάφορους πατριδοκάπηλους, οι οποίοι σας δελεάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις. Η μόνη δύναμη ασφάλειας, σιγουριάς και σταθερότητας που μπορεί να κάνει τις ζωές καλύτερες είναι η ΝΔ», υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία.

Σημαντικός παράγοντας, εξάλλου, που θα κρίνει την αυτοδυναμία και το εύρος της  είναι η εκλογική συμπεριφορά των νέων και των γυναικών, ό που απευθύνθηκε ιδιαιτέρως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, οι επιδόσεις της ΝΔ στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων ομάδων μπορούσαν να βελτιωθούν. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νέους και στις νέες μας που εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, εμπιστεύονται εμένα προσωπικά και το πρόγραμμά μας που αφορά πρωτίστως αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά από την Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα συστράτευσης όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας μεν ότι είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα, ωστόσο -όπως είπε- «κάθε ψήφος αυτή την Κυριακή μετράει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v