Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι υπουργοποιούνται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τα ονόματα που κυκλοφορούν για τα υπουργεία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ποιοι θα στελεχώσουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πολιτικά πρόσωπα και οι τεχνοκράτες.

Ποιοι υπουργοποιούνται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Οι χαρές και τα πανηγύρια σήμερα. Από αύριο όμως ξεκινάμε τη σκληρή δουλειά που δεσμευτήκαμε, για να δικαιώσουμε όλους αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν». Με αυτά τα λόγια στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αργά το βράδυ, αποτυπώνεται η βούληση του νέου πρωθυπουργού της χώρας να μην αφήσει «ούτε στιγμή χαμένη» και να προχωρήσει στην ξεδίπλωση του κυβερνητικού του προγράμματος, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ δεν εξεπλάγησαν από την τεράστια -ακόμα πιο διευρυμένη σε σχέση με τις ευρωεκλογές- διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι ενδείξεις που είχαν τις προηγούμενες μέρες οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Δύο ήταν τα ζητούμενα που είχε θέσει εξαρχής το γαλάζιο επιτελείο. Το πρώτο, να προσέλθει ο κόσμος στις κάλπες και να πεισθούν οι εναπομείναντες αναποφάσιστοι να εμπιστευτούν τη ΝΔ, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, με το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να λαμβάνει 7 σχεδόν μονάδες περισσότερες από τις ευρωκάλπες. Το δεύτερο ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί μια ευρεία πλειοψηφία σε επίπεδο εδρών, όπως και συνέβη τελικά, η οποία θα μπορεί να δώσει στον πρόεδρο της ΝΔ την ευκαιρία να σχηματίσει την κυβέρνησή του ακριβώς όπως την έχει σχεδιάσει, χωρίς να δεσμεύεται από ισορροπίες και κάθε είδους… παζάρια.

Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθούν πιθανότατα σήμερα, πολλά εξ αυτών δίνουν και παίρνουν, αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για «εκπλήξεις» που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  

Ακόμα και αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις και οι καραμπόλες μεταξύ των γαλάζιων στελεχών δεν λείπουν και οι όποιες διαρροές γίνονται με κάθε επιφύλαξη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πλαισιώσει ένα επιτελείο στενών συνεργατών του, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης που θα αναλάβει πιθανότατα διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Άκης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, ο Στέλιος Πέτσας (ακούγεται και για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ή του κυβερνητικού εκπροσώπου), καθώς και ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, το όνομα του οποίου «παίζει» και για το Δικαιοσύνης, όπου μάλλον προορίζεται ο Κώστας Τσιάρας, ενώ για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού οι επικρατέστεροι είναι ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Κωνσταντίνος Ζούλας.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο νέο ισχυρό Υπουργείο για την ψηφιακή πολιτική, που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό και για το οποίο ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, διευθυντή Ερευνών έως τώρα της διαΝΕΟσις.

Για το υπουργείο Οικονομικών, το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα, αν και δεν αποκλείεται τελικά να αναλάβει κάποιος τεχνοκράτης εξωκοινοβουλευτικός.

Σε παραγωγικό υπουργείο -μάλλον στο Ανάπτυξης, με αιχμή τις επενδύσεις- ενδέχεται να τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου θα αναλάβει την «καυτή πατάτα» της ΔEH.

Νέα υπουργός Παιδείας πιθανολογείται πως θα είναι η Νίκη Κεραμέως, με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη. Για το υπουργείο Εξωτερικών επικρατέστερος θεωρείται ο Νίκος Δένδιας και για το Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος, για το Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και για το  Υποδομών ο Κώστας Καραμανλής. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού ή Πολιτισμού (σύμφωνα με ένα σενάριο, θα συγχωνευθούν τα δύο υπουργεία), για το Εργασίας κυκλοφορεί έντονα το όνομα του Γιάννη Βρούτση, για το Προστασίας του Πολίτη (Εσωτερικής Ασφάλειας) του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ παίζει και το όνομα του καθηγητή Άγγελου Συρίγου. Σχετικά με το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ακούγεται έντονα το όνομα του Βασίλη Κικίλια καθώς και του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τη θέση του υφυπουργού, ενώ για το Ναυτιλίας του Μάκη Βορίδη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Για το νέο σχήμα ακούγονται επίσης τα ονόματα των Γιάννη Κεφαλογιάννη, Κώστα Σκρέκα, Μακάριου Λαζαρίδη, Χάρη Θεοχάρη, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Λευτέρη Αυγενάκη, Γιώργου Κουμουτσάκου, Μαριέττας Γιαννάκου και Ευθύμιου Βιδάλη.

Την παρακολούθηση εξάλλου της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ αναμένεται να αναλάβει ο Γιώργος Στεργίου, σημερινός Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος και για πρόεδρος της Βουλής πιθανότατα θα προταθεί ο Κώστας Τασούλας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v