Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Τουρνέ στα υπουργεία και τετ α τετ με Σαμαρά

Προτεραιότητα στην ασφάλεια, την καθημερινότητα του πολίτη και τη γραφειοκρατία. Ξεκινάει από σήμερα επισκέψεις στα υπουργεία με πρώτη στάση στο Παιδείας. Τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Τουρνέ στα υπουργεία και τετ α τετ με Σαμαρά

Την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, προσδιόρισε ως βασικό στόχο της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες ενώπιον των υπουργών του. Κάτι που, όπως είπε, δεν θέλει να παραμείνει απλά ευχή, αλλά να υλοποιηθεί εμπράκτως, προκειμένου η παρούσα να καταγραφεί ως «μία άλλη κυβέρνηση» και όχι ως «άλλη μια κυβέρνηση».

Και επειδή, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, θέλει ο ίδιος να βρίσκεται μπροστά και να δείχνει τον δρόμο στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, λαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Χθες, για παράδειγμα, είχε σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όπου αποφασίσθηκε η άμεση έξοδος περισσότερων αστυνομικών σε γειτονιές και δρόμους με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στον πολίτη, ενώ από σήμερα ξεκινά σειρά επισκέψεων στα υπουργεία.

Ως πρώτη στάση του, όχι τυχαία, επέλεξε το υπουργείο Παιδείας, με στρατηγικό στόχο μια «εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων» και την εφαρμογή ενός «τολμηρού σχεδίου» για το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος με τους εκπαιδευτικούς να επέχουν τον κεντρικό ρόλο. Το απόγευμα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο επενδύει πάρα πολύ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ψηφιακού κράτους στην υπηρεσία των πολιτών, αντιμετωπίζοντας δραστικά το φαινόμενο της γραφειοκρατίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους υπουργούς και υφυπουργούς το «δωδεκάλογο» του κυβερνητικού σχεδίου στον οποίο θα υπακούει το νομοθετικό έργο, καθώς και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Φαίνονται μικρά, αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντα», σημειώνει συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη ο οποίος από την πρώτη του κιόλας επαφή με τους υπουργούς του, εξήγησε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που επιθυμεί για τη χώρα. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται μια προεδρία της κυβέρνησης και δύο γενικές γραμματείες οι οποίες θα μοιράζονται τον έλεγχο των υπουργείων, με έλεγχο και αξιολόγηση των επικεφαλής τους, µέσω ενιαίου μηχανισµού παρακολούθησης και συνεχούς συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

Στόχοι και δράσεις

Το συγκεκριμένο σύστημα ουσιαστικά θα επιτρέπει στο πρωθυπουργικό γραφείο να επιβλέπει στενά και σε καθημερινή βάση κατά πόσον και με ποια ταχύτητα προωθούνται οι στόχοι και οι δράσεις των υπουργών.

Πρακτικά θα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, να διαπιστώσουν την ενδεχόμενη πρόοδο, αλλά και να εντοπίζουν τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι πολύ σύντομα η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα αρχίσει να αποδίδει, όπως ανέφερε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς: «Μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν», σημείωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη «δημιουργική σύνθεση» και την «κοινή συμπαράταξη» των πιο έμπειρων και των νεότερων, των πολιτικών και των τεχνοκρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους στην κοινή προσπάθεια.

Όπως έγινε γνωστό, εξάλλου, χθες δίπλα στον νέο πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, θα προταθούν ως αντιπρόεδροι εκ μέρους της ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νικήτας Κακλαμάνης και Θανάσης Μπούρας.

Επίσης, ο Μιχάλης Μπεκίρης, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης και πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ τη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει ο Νίκος Χαρδαλιάς, πρώην δήμαρχος Βύρωνα και αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, που θα έχει για πρώτη φορά τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ. Άγνωστο είναι αν οι δύο άνδρες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο ανάληψης από τον κ. Σαμαρά της θέσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, θέση για την οποία, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr, εξετάζεται και ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v