Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για την υπουργοποίηση Βορίδη

Μεγάλες εβραϊκές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «πραγματικό σύμμαχο του Ισραήλ» και του ζητούν να ακυρώσει την υπουργοποίηση του κ. Βορίδη, λόγω της «αντισημιτικής και ρατσιστικής» δράσης του στο παρελθόν.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ για την υπουργοποίηση Βορίδη

Tο Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του, δήλωσε ανώτατη διπλωματική πηγή στην Jerusalem Post.

Όπως γράφει συγκεκριμένα το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, «ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται σθεναρά φιλο-Ισραηλινός· το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ronald Lauder εξέδωσε ανακοίνωση μετά την εκλογή στην οποία αναφέρει πως ο κ. Μητσοτάκης "είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ και πάντα επεδείκνυε βαθιά στήριξη και φιλία για την Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα".

"Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του τους επόμενους μήνες και χρόνια, και πιστεύουμε πως θα συμπεριλάβει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του τη σοβαρή ανάγκη να εξαλειφθούν οποιαδήποτε και όλα τα απομεινάρια του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας από τη χώρα".

Ωστόσο, ο κ. Βορίδης, ο νεοδιορισμένος υπουργός, έχει ιστορικό αντισημιτικών δράσεων και ανακοινώσεων».

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post γίνεται αναφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή σε αυτές τις εκλογές αλλά και στο «νέο ιδεολογικό προφίλ» της ΝΔ, που πλέον περιλαμβάνει και φωνές από την ακροδεξιά, γράφοντας πως «ο κ. Βορίδης θεωρείται μία από αυτές τις φωνές».

Η Jerusalem Post, επικαλούμενη παλαιότερο δημοσίευμα της Haaretz, μιλάει, μεταξύ άλλων, για ένα «μακρύ παρελθόν άρνησης του Ολοκαυτώματος, αντισημιτισμού και ξενοφοβίας, περιλαμβανομένης της σωματικής απειλής Εβραϊκών οικογενειών». Σημειώνει πως ο κ. Βορίδης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία το 2012 και ορίστηκε υπουργός Υγείας το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά. «Όταν μια μικρή Εβραϊκή κοινότητα διαμαρτυρήθηκε για τον διορισμό του, ο κ. Βορίδης έγραψε επιστολή εκφράζοντας τη δέσμευσή του να "βάλει  τέλος" στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στο δημοσίευμά της η Jerusalem Post γράφει πως «εκείνη την περίοδο, ο διορισμός του κ. Βορίδη αντικατέστησε έναν άλλον ακροδεξιό πολιτικό με αντισημιτικό παρελθόν, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης διορίστηκε την Τρίτη στη νέα κυβέρνηση -αυτή τη φορά ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Η ισραηλινή εφημερίδα κάνει αναφορά στον εκδοτικό οίκο του κ. Γεωργιάδη και την «πώληση και προώθηση αντισημιτικού βιβλίου που έγραψε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης», καθώς και σε ορισμένες δηλώσεις του όπως ότι «το εβραϊκό λόμπι» θα καθορίσει την τύχη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε την Τετάρτη (χθες) ανακοίνωση στην οποία γράφει πως «εξετάζει» τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του κ. Βορίδη. Χωρίς να τον αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση λέει πως ο νέος υπουργός είναι γνωστός για «ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις».

Πάντως, παρά την καταδίκη του διορισμού Βορίδη, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές, σημειώνοντας πως ο κ. Νετανιάχου συνομίλησε μαζί του αναφορικά με τη συνέχιση των «εξαιρετικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

«Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού Yaakof Hagoel έδωσε άλλον τόνο, καθώς ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τον διορισμό, λέγοντας πως έμεινε «έκπληκτος» και πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υποστηρικτής του Ισραήλ και των Εβραίων, όμως απαγορεύεται να διορίσει στην κυβέρνηση έναν ξεκάθαρα αντισημίτη υπουργό», καταλήγει η Jerusalem Post.

Σε σχετικό ερώτημα του Euro2day, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα δεν έχει να σχολιάσει κάτι προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v