Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης στις συναντήσεις με Ρέγκλινγκ και Γουάτσα

Ξεκινά τις πρώτες του διεθνείς επαφές με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες. Οι δεσμεύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα. Έμφαση του Μεγάρου Μαξίμου στην κοινωνική πολιτική.

Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης στις συναντήσεις με Ρέγκλινγκ και Γουάτσα

Το πρώτο δείγμα των προθέσεών του με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θέλει να δώσει στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από αυτή την εβδομάδα ξεκινά τις πρώτες του διεθνείς «υψηλές» επαφές με οικονομικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, θα συναντήσει, ανάμεσα στους άλλους, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που θα βρεθεί στην Αθήνα για το συνέδριο του Εconomist, καθώς και τον βασικό μέτοχο της Eurobank και επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax, Πρεμ Γουάτσα. Ο πρωθυπουργός θέλει να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έξω από τα ελληνικά σύνορα και οι εν λόγω συναντήσεις κινούνται στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μολονότι θεωρούνται, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, περισσότερο… αναγνωριστικές.

Η νέα κυβέρνηση, όπως θα διαβεβαιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους συνομιλητές του, είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει, χωρίς να παρεκκλίνει των δημοσιονομικών της στόχων. Στην πρώτη του, άλλωστε, συνέντευξη με τη νέα του ιδιότητα, στο BBC εντός της περασμένης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε  πως η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Εφόσον αυτό συμβεί, εκτιμά, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Είναι το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να καταφέρει να πετύχει τους περαιτέρω στόχους του και να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή. «Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να επαναφέρουμε τη χώρα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», διαμηνύει, όντας βέβαιος πως οι διεθνείς συνομιλητές θα ανταποκριθούν θετικά.

Ούτε μία στιγμή

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προτάσσει την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ασθενέστερων, σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί άσκησης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αρμόδιους υπουργούς είναι η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες στη ΝΔ την 7η Ιουλίου να μην αμφισβητηθεί ούτε μία στιγμή και στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι, για παράδειγμα, ενόψει του επικείμενου Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα κάνει το παν προκειμένου κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ θα επιδιώξει τη διεύρυνση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «με βάση την τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν, μειώνονται οι δικαιούχοι του 2019 σε σχέση με το 2018. Η αδικία αυτή σύντομα θα αποκατασταθεί». Βούληση του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να σταθεί και στο πλευρό των εργαζομένων απαιτώντας την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους των εργοδοτών. Υπό το πρίσμα αυτό, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δει τους επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας όλης της χώρας, με στόχο να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της όποιας εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό, με τη συμμετοχή και του Ευρωπαίου αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη συμμετοχής της Ευρώπης για την ανάπτυξη μιας κοινής συνοριακής αστυνομίας, καθώς και στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, προκειμένου να εναρμονιστούν οι πολιτικές ασύλου των χωρών της Ε.Ε. Όπως εξάλλου έχει πει ο πρωθυπουργός, όσοι δικαιούνται άσυλο θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Ελλάδα και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v