Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Δένδιας: Θέλουμε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τις Πρέσπες

Πώς θα πορευτεί η νέα κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Πώς τοποθετήθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νίκος Δένδιας.

Ν. Δένδιας: Θέλουμε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τις Πρέσπες

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα στην εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, επεσήμανε πως για τη Συμφωνία των Πρεσπών «είναι γνωστή η θέση μας ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά θέματα», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες και δεν θα ανεχτεί φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης».

Στο Κυπριακό, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κύπρο στις 29 του μήνα.

Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, ο νέος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επεσήμανε πως «γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο, που δεν ανέχεται μονομερείς ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις».

Αναφερόμενος στα Βαλκάνια είπε πως «δεν είναι ο προορισμός μας, είναι η γειτονία μας και θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις και θα διεκδικήσουμε ρόλο». Σχετικά με την Αλβανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρωση των πέντε καίριων προτεραιοτήτων».

Για την εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας είπε πως «επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της εθνικής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Δεν διεκδικεί το μονοπώλιο του πατριωτισμού. Θα σέβεται και θα ακούει την κριτική. Θα αγνοήσει όμως με αίσθημα εθνικής ευθύνης κάθε κραυγή πατριδοκαπηλείας και εθνικολαϊκιστικής έκλαμψης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v