Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών

"Ψεύτες" και "λαϊκιστές" σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα. "Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη δεν δέχεται", σχολίασε. Οι θέσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τη μεσαία τάξη.

Μητσοτάκης: Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών

Αποφασισμένος να προχωρήσει γοργά στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του που έκλεισε την τριήμερη διαδικασία συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την ποιότητα του διαλόγου και προσδιόρισε το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησής του: «Η εντολή του λαού ήταν να αλλάξουμε πορεία, ερχόμενοι σε ρήξη με το παρελθόν. Οι καιροί άλλαξαν και προφανώς οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται, όμως μετατοπίζονται τα σύνορά τους. Είναι έωλο το επιχείρημα ότι για να υπάρξουν κάπου αυξήσεις, πρέπει να υπάρξουν αλλού μειώσεις. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι αυτή που αναδεικνύεται ως το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να μπει στη μηχανή του χρόνου. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. "Ψεύτες" και "λαϊκιστές" σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν τα κάνατε τόσο καλά όσο λέτε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό».

«Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν, αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωση στον κεντρικό στόχο», τόνισε.

O ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως τόνισε ο πρωθυπουργός και απαντώντας στον κ. Τσίπρα είπε ότι η πολιτική του στηρίζει τη μεσαία τάξη και όχι τους πλούσιους. "Όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους της Εκάλης αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε" είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός απάντησε για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. "Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή, το δίδυμο της καταστροφής του α' εξαμήνου του 2015, οι κκ Τσίπρας και Βαρουφάκης".

"Συμβουλές από εσάς για διαπραγμάτευση αυτή η παράταξη δεν δέχεται" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στρατηγική της νέας διακυβέρνησης, τονίζοντας πως η νέα κυβέρνηση «δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της», τόνισε.

Διάσωση της ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς τον πρωθυπουργό: «Όταν παραλάβατε την ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. Την παραδώσατε 300 εκατομμύρια περίπου. Έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή γράφει ότι τα οικονομικά στοιχεία εταιρίας υποδηλώνουν την ουσιώδη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει την δραστηριότητά της. Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης. Να είστε πιο φειδωλοί στις θέσεις σας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σώσουμε την επιχείρηση, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές. Και αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να επιβιώσει η επιχείρηση, θα το κάνουμε. Πίσω από την απίστευτη καταστροφή που προκαλέσατε, κρύβονται πολλές ευθύνες».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα του κυβερνητικού σχεδίου, εστιάζοντας στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην εμπιστοσύνη προς τους δημοσίους υπαλλήλους, στην προτεραιότητα που δίνει σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών, είπε:

«Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δήθεν αλλαγή της στάσης μας, είχα πει ότι είναι κακή και επιζήμια. Είχα προειδοποιήσει όμως ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις συνέπειές της. Αν κύριε Τσίπρα δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, θα τα κάνουμε μόνοι μας».

Για το Μάτι

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε άμεσες παρεμβάσεις για το Μάτι, με αφορμή και την αυριανή θλιβερή επέτειο. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Αύγουστο ξεμπλοκάρουν 31 εκατομμύρια ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα καθαριστεί το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πολίτες με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή, οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου. Προανήγγειλε δε:

1. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, σύμφωνα με την οποία θα περιέλθει στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Συγκρότηση φορέα, μίας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας που θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα θα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v