Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» στις Προγραμματικές Δηλώσεις από 158 βουλευτές

Οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού και ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης. Με έντονο «ιδεολογικό» χρώμα η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια που έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προωθούνται άμεσα τρία νομοσχέδια.

«Ναι» στις Προγραμματικές Δηλώσεις από 158 βουλευτές

Με 158 «ναι» από τους γαλάζιους βουλευτές πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση και ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια στη Βουλή. «Κατά» ψήφισαν 142 βουλευτές , με την αντιπολίτευση να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για μία ευρεία γκάμα θεμάτων από την οικονομία και τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην τριήμερη συζήτηση ο Πρωθυπουργός εστίασε στην επόμενη ημέρα, με τους υπουργούς να αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Τρία νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή μέχρι τις 10 Αυγούστου, ενώ «γαλάζιος» στόχος είναι συνολικά να ψηφιστούν δέκα νομοσχέδια έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν ανοίγει τα χαρτιά της σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων. Βασικό ερώτημα ήταν από που θα βρεθούν τα περίπου 1,8 με 1,9 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την υλοποίηση όσων έχουν ανακοινωθεί. Συνεχείς ήταν οι αναφορές στην ύπαρξη γαλάζιας «κρυφής ατζέντας».

Οι δύο «μονομάχοι»- δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας- εξαπέλυσαν βέλη περί... λαϊκισμού και έδωσαν μία πρόγευση της γραμμής που θα ακολουθήσουν στις κοινοβουλευτικές μάχες. Τη στάση που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ξεδίπλωσαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

“Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών” είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει όλα όσα είπε προεκλογικά. Κατά την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην ανάγκη να αμβλυνθούν οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο θέμα της ΔΕΗ, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και στη δέσμη μέτρων για το Μάτι.

Βέλη στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που ακολούθησε τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας προς την γαλάζια πτέρυγα πως πριν μιλήσει για “λαϊκισμό” πρέπει να κάνει αυτοκριτική. Παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν σε ιδεολογικοπολιτική σύγκρουση, με αιχμή του δόρατος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις μεγάλες περιουσίες.

Για “αντιπολίτευση μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη» μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Από το βήμα της Βουλής έστειλε “μηνύματα” προς διαφορετικούς αποδέκτες: Πρώτον δεν θα δοθεί λευκή επιταγή. Δεύτερον δεν θα γίνει ανεκτό το “μπούλινγκ” στο κόμμα και στα στελέχη

“Το ΚΚΕ προεκλογικά έλεγε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημαίνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ” σημείωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπογράμμισε δε πως και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

"Θέλουμε να μάθουμε ποιος και γιατί έκλεισε άρον-άρον το θέμα των Σκοπίων, γιατί ο Κοτζιάς βιάστηκε. Ζητάμε υπογραφή από 20 επιπλέον βουλευτές για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή” είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Τέλος από το ΜΕΡΑ25 ο Γιάνης Βαρουφάκης αμφισβήτησε τη δέσμευση της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν αυτό αλλά «αντίθετα ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη μνημονιακή εποχή και στη χρεοδουλοπαροικία».

Μέχρι τις 10 Αυγούστου θα υπάρξει ένα “σπριντ” για να ψηφιστούν από τη Βουλή τρία νομοσχέδια. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ακολουθεί το φορολογικό νομοσχέδιο (ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις), που θα έρθει με κατεπείγουσα διαδικασία. Την άλλη εβδομάδα έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μία σειρά ρυθμίσεων από την κυβερνησιμότητα των δήμων έως την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Όσον αφορά στα ... στατιστικά της τριήμερης συζήτησης να σημειωθεί πως συνολικά οι ομιλητές από όλα τα κόμματα ήταν 155 (ανάμεσα τους 33 υπουργοί). Η συζήτηση κράτησε συνολικά 31 ώρες, δηλαδή ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση διάρκεια των συζητήσεων για τις προγραμματικές δηλώσεις στην μεταπολίτευση διαμορφώνεται στις 20 ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v