Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με… σηκωμένα μανίκια προχωρά η κυβέρνηση

Πώς θα κινηθεί το Μαξίμου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Τα νομοσχέδια που προωθούνται άμεσα, τα μηνύματα και οι προκλήσεις. Οι αιχμές Μητσοτάκη προς Τσίπρα - Γεννηματά και η επίσκεψη στο Μάτι.

Με… σηκωμένα μανίκια προχωρά η κυβέρνηση

«Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά, θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και θα δουλέψουμε με ένα στόχο, να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη», δήλωνε αργά το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνησή του. Και με αυτή τη φιλοσοφία θα κινούνται επί καθημερινής βάσης όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο αυτά που περιλαμβάνονται στη στενή ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

«Σηκώνουμε τα μανίκια και τρέχουμε», έλεγε χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, καταδεικνύοντας τη βούληση του πρωθυπουργού να μη χάσει καθόλου χρόνο, έστω στην καρδιά του καλοκαιριού. «Προσωπικά δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα στην οποία δεν θα αξιοποιήσω τη δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες για να κάνω τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη», ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία, με το βάρος πλέον να ρίχνεται στην κατάθεση των τριών νομοσχεδίων που έχουν ήδη προαναγγελθεί μέχρι να κλείσει η Βουλή την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου: για το επιτελικό κράτος, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις και την αποκατάσταση της ομαλής διοίκησης των δήμων (μαζί και η κατάργηση του ασύλου) που θα  κατατεθούν στο Εθνικό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων δέκα ημερών και θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν νόμοι του κράτους τουλάχιστον δέκα νομοσχέδια, με τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να αλλάξει η συνολική εικόνα λειτουργίας της κρατικής μηχανής σε όλους τους τομείς της -και όχι μόνο αυτής.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι στην προσπάθειά του αυτή δεν θα βρει εύκολα συμμάχους στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή του ομιλία, άφησε αιχμές τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά της Φώφης Γεννηματά για τους διορισμούς στο δημόσιο και τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Δίδυμο καταστροφής»

Σε αντίθεση με την πρωτολογία του, που δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, χθες, απαντώντας στα βέλη που του είχε εκτοξεύσει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, του άσκησε κριτική για τη στάση του και τον επανέφερε στον δημόσιο διάλογο μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015». Η συγκεκριμένη στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό επιλέχθηκε την ύστατη ώρα, καθώς η γενική τάση είναι να μην εμπλέκεται με την παραμικρή αφορμή σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει στους συνεργάτες του, «δεν μπορούμε να αφήνουμε αναπάντητες όλες τις προκλήσεις».  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να αποδομήσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει στόχο την εύνοια των ολίγων, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως οι διακρίσεις με βάση τα ιδεολογικά κριτήρια έχουν ξεπεραστεί και εμφανίζεται υπερασπιστής της λεγόμενης μεσαίας τάξης, η οποία -όπως υποστηρίζει- βρέθηκε για μια τετραετία και πλέον στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα. Η ΝΔ του 2019, όπως είπε, εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο για το μέλλον της χώρας και αυτός είναι τώρα ο ρόλος του κόμματός του. «Και η εντολή του λαού, πριν από 15 ημέρες, υπήρξε μια εντολή και σαφής και ώριμη: Να αλλάξουμε πορεία, ερχόμενοι σε ρήξη με το παρελθόν και αφήνοντας πίσω τη διαχείριση της μιζέριας», σημείωσε. 

Ο πρωθυπουργός, όπως έκανε και προεκλογικά, θα επιμείνει στις στοχευμένες επισκέψεις του σε συγκεκριμένες περιοχές, επιθυμώντας να διατηρήσει την επαφή του με τους πολίτες. Κάτι που έπραξε και σήμερα, ευρισκόμενος στο Μάτι και το μνημόσυνο των θυμάτων της μεγάλης τραγωδίας. Χθες, εξάλλου, ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους, με πρώτο όλων την αποδέσμευση 31 εκατομμυρίων ευρώ  τα οποία λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v