Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση-πειθώ στους δανειστές ξεκινά η κυβέρνηση

Πού ποντάρει και τι προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, στην προσπάθεια να περάσει το φορολογικό πακέτο. Τα επιχειρήματα και η στάση των θεσμών. Οι προτροπές Μητσοτάκη προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για ταχύτατες κινήσεις.

Επιχείρηση-πειθώ στους δανειστές ξεκινά η κυβέρνηση

Μπορεί το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων να είναι στραμμένο στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ήδη τον προγραμματισμό του για τους επόμενους μήνες. Όπως άλλωστε έχει και ο ίδιος αναγνωρίσει, θα είναι καθοριστική αυτή η περίοδος, προκειμένου να μπει η χώρα στην κανονικότητα και η κυβέρνησή του να δώσει τα αναγκαία… διαπιστευτήρια στους εταίρους, ενόψει της επόμενης μέρας.   

Ένας από τους άμεσους στόχους, μέσω του οποίου το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να συνδυάσει ουσία και συμβολισμούς, είναι το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που, όπως έγινε γνωστό, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Θα αφορά το μεγάλο πακέτο της μείωσης φόρων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, για το οποίο, προσώρας τουλάχιστον, οι θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει, με τα παζάρια πάντως να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού, με φόντο και τις θετικές τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία (π.χ. την πτώση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου),  διαπιστώνει χαλάρωση της σκληρής στάσης των δανειστών σε σχέση με πριν και εκφράζει την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Προσδοκώντας και στην περαιτέρω στήριξη της οικονομίας μας με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «θετική ώθηση που μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε περισσότερο. Οι θεσμοί δεν έχουν τη δυσπιστία που έδειχναν στην αρχή, δεδομένου ότι είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι νέο. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι αυτά που έχουμε δεσμευτεί, όσον αφορά την τήρηση των στόχων και τη βούληση για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τα προχωράμε με γοργούς ρυθμούς».

Κλίμα αναμονής

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η στάση των δανειστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα ανοίγματα στους στόχους της πρώην και της νυν κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο επικαλέστηκε το «1,5 δισ.» που -όπως λένε- ξέφυγε η κυβέρνηση Τσίπρα σε γνώση των εταίρων, ενώ τώρα ζητούμενο είναι ένα άνοιγμα της τάξεως των σχεδόν 200 εκατομμυρίων εξαιτίας της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από φέτος. «Υπάρχει ένα κλίμα αναμονής από το εξωτερικό. Μας δίνουν… χώρο δράσης, αλλά εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στην πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέρει η κυβερνητική πηγή.

Φόβος για τυχόν δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία δεν υπάρχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.  Όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό το προηγούμενο διάστημα, είναι η χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες. Η νέα κυβέρνηση γυρίζει σελίδα. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, η χώρα θα έχει ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο», εκτιμά.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, όπως προτρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους υπουργούς του, είναι «κάθε μέρα που περνάει, να την αξιοποιούμε για να μπορούμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας». Με γνώμονα αυτό, αλλά και το δεδομένο πως όλοι οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου είναι «προσωρινοί», δίνει το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Σχετικές προτροπές αναμένεται να απευθύνει και κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, του δεύτερου της νέας κυβέρνησης και του πρώτου που θα λάβει χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιδίωξή του, μεταξύ άλλων, είναι να αποσυνδέσει την εκτελεστική από τη νομοθετική εξουσία και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να μην ξαναγίνει άλλη συνεδρίαση στη Βουλή. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v