Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν έχεις εμπιστοσύνη στους υπουργούς σου

Επαίσχυντη και φωτογραφική η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, Επίθεση στην κυβέρνηση και για τη νέα διοίκηση της ΕΥΠ και τις αλλαγές στις κυβερνητικές δομές. Κατηγόρησε την ΝΔ για ιδιοτέλεια και υποκρισία όταν ήταν αντιπολίτευση.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν έχεις εμπιστοσύνη στους υπουργούς σου

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ως πρωθυπουργός, δεν έχετε εμπιστοσύνη στους υπουργούς σας. Εύχομαι αυτό το σχήμα να λειτουργήσει».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ψευδή δημοσιεύματα και λαθροχειρίες από την κυβέρνηση και φιλικά ΜΜΕ αναφορικά με τον αριθμό των μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι το 2015, στην απογραφή των μετακλητών υπαλλήλων, δεν καταγράφονταν οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες. Για παράδειγμα, σημείωσε, στο γραφείο του υπ. Υγείας κ. Βορίδη υπηρετούσαν συνολικά 53 άτομα. Μόνο 8 ήταν μετακλητοί.

Κατηγόρησε την ΝΔ για ιδιοτέλεια και υποκρισία «στην πολιτική που ακολουθήσατε στην αντιπολίτευση, τόσο με τη συμφωνία των Πρεσπών που κάνατε αγώνα και τώρα την εφαρμόζετε όσο και στον τρόπο που διαχειριστήκατε την πυρκαγιά στο Μάτι».

«Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να καταργήσετε τον θεσμό του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης; Ο ΟΟΣΑ σας συμβούλεψε να ελέγξετε με τροπολογία φωτογραφική και να αλλάξετε τη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Αν είναι ο ΟΟΣΑ, να πάω πάσο», σημείωσε.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “επαίσχυντη και φωτογραφική” τροπολογία αναφορικά στη ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μίλησε για μία “κυβέρνηση που έχει δύο μέτρα και σταθμά” και για “υποκρισία” της Νέας Δημοκρατίας. Συνέχισε κάνοντας λόγο για “βουβό Πρωθυπουργό” που ακούει τους υπουργούς του και προσέθεσε “εσείς κύριε Μητσοτάκη να απαντήσετε για την ουσία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα όσα είχε πει η Νέα Δημοκρατία για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. “Υλοποιούμε μία- μία τις δεσμεύσεις” είπε ο Μάκης Βορίδης. Για να πάρει το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και να επισημάνει “κύριε Βορίδη γνωρίζω ότι είστε εξαιρετικός δικηγόρος. Δεν ήξερα πως το Κοινοβούλιο διαθέτει ένα Πρωθυπουργό βουβό και χρειάζεται έναν καλό δικηγόρο”.

"Δεν ήμουνα βουβός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα είμαι βουβός Πρωθυπουργός. Εδώ θα είμαι να απαντώ όποτε χρειάζεται" απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέγοντας "το να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού".

"Σας ασκήθηκε κριτική γιατί διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως ο αριθμός των μετακλητών θα είναι καθορισμένος.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

'Το κράτος δεν είναι φέουδο. Δεν είναι τσιφλίκι. Υπάρχει δημοκρατία και θα ελέγχεστε. Και αν δεν τηρείτε το νόμο και το Σύνταγμα θα λογοδοτείτε” επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή. Κατά την τοποθέτηση του έκανε εκ νέου αναφορά στο διοικητή της ΕΥΠ, επισημαίνοντας πως “η εθνική ασφάλεια της χώρας, τα εθνικά απόρρητα είναι ευαίσθητα θέματα”.

Συνέχισε κάνοντας αναφορά στο νέο διοικητή, λέγοντας πως πρέπει να έχει πτυχίο. “Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται” επεσήμανε. Όπως σημείωσε ο νέος διοικητής έχει κάνει σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Προσέθεσε πως ο ΔΟΑΤΑΠ το πτυχίο που αναγνωρίζει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι το department of musique για να προσθέσει “μήπως είναι μουσικός;”.

Ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε “μπορεί να είναι έντιμος αλλά με ποια εχέγγυα επιλέγετε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς;”. Συνέχισε αναφέροντας “δίνεται ένα κρίσιμο πόστο σε κάποιο που έχει ως μόνη περγαμηνή την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι”. Μάλιστα ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πρόστιμα από την επιτροπή ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v