Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θάνου, δήμοι και άσυλο φουντώνουν την αντιπαράθεση στη Βουλή

Το άσυλο, οι δήμοι και η ρύθμιση για την Βασιλική Θάνου ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Βουλή. Νέα δεδομένα μετά τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής στη ρύθμιση για την Επ. Ανταγωνισμού.

Θάνου, δήμοι και άσυλο φουντώνουν την αντιπαράθεση στη Βουλή

Στον απόηχο της χθεσινής σφοδρής σύγκρουσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που συνεδριάζει η Βουλή, με το τόνους να ανεβαίνουν και τίποτα να μην θυμίζει το ήπιο κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι κόντρες σήμερα επικεντρώνονται σε τρία θέματα: στην κατάργηση του ασύλου, στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τους δήμους αλλά και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για θέματα που έχουν προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με το σκληρό ροκ να επικρατεί στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες ημέρες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την πλευρά της αντιπολίτευσης για μία σειρά θεμάτων με αιχμή του δόρατος το θέμα του ασύλου. Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία και η συζήτηση πέρασε στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Λόγω του όγκου των ομιλητών η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ αναμένεται να ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Μάλιστα θα υπάρξουν και νέες τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο θέμα του ασύλου σημειώνοντας πως “το Σύνταγμα στο άρθρο 16 προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στην καινοτομία” . Προσέθεσε δε πως “σήμερα δεν υπάρχει απόλυτη ελευθεριά διακίνησης των ιδεών στο πανεπιστήμιο γιατί υπάρχουν έκνομες ενέργειες που την περιορίζουν”.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για “ψευδεπίγραφο δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία ” όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας “η απάντηση είναι δημοκρατία”. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά για τους δήμους είπε πως για το συγκεκριμένο θέμα “εσείς νομοθετείτε το παζάρι σε ανώτερο επίπεδο” για να σημειώσει “ανατολίτικο παζάρι”. Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου στο άρθρο 84, λέγοντας πως είναι ερμηνευτική διάταξη που “ολοκληρώνει το τροπολογία που είχαμε ξεκινήσει για τη ΣΕΚΑΠ και το Σαββίδη" και είπε προς την κυβερνητική πλευρά “τότε μόνο από τα παράθυρα που δεν είχατε κρεμαστεί”.

Επίθεση στην κυβέρνηση για την επίμαχη ρύθμιση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προειδοποιώντας ότι μπορεί να ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία που θα οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. 

Από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και κυρίως στη σύγκρουση των δύο πολιτικών αρχηγών, που κράτησε για τουλάχιστον μιάμιση ώρα. Όπως είπε “ήταν μια απολύτως μία μη θεσμική συζήτηση” που είχε ως αποτέλεσμα “να βάλουμε μάτι στην κλειδαρότρυπα” και στη διαδρομή ανθρώπων που είτε ήταν παρόντες είτε όχι. Για τους δήμους κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως “παντρεύει τις παρατάξεις με το ζόρι. Κάνει έναν λευκό γάμο”.

Την απόσυρση του άρθρου για την κατάργηση του ασύλου ζητά το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλου να εξαπολύει πυρά τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ και για θέματα που σχετίζονται με δήμους.

Ένταση προκαλεί η διάταξη που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων.

Σημειώνεται, ότι στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014, αναφέρεται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο». Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Για το θέμα αυτό υπήρξε χθες σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v