Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαξίμου: Επανεκκίνηση σε πολλαπλά μέτωπα

Ποιες οι κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις ολιγοήμερες διακοπές. Σήμερα επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η γαλλική προεδρία, οι θεσμοί και η… παροχολογία.

Μαξίμου: Επανεκκίνηση σε πολλαπλά μέτωπα

Τον πρώτο -μετά τις μίνι καλοκαιρινές διακοπές- «πρωινό καφέ» θα πιουν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του. Ενάμισι σχεδόν μήνα μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και την ανάληψη της εξουσίας, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου και οργανώνει τα επόμενα βήματα, κρίσιμα και καθοριστικά για τη συνέχεια. Ο σχεδιασμός της ατζέντας του κινείται σε δύο επίπεδα, αφενός το εξωτερικό και τις διεθνείς επαφές του και αφετέρου το εσωτερικό, με φόντο τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τη ΔΕΘ την οποία θα επισκεφθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Δύο μέρες πριν από το ταξίδι στο Παρίσι και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας που, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας «για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Όροι – κλειδιά και στο λεξιλόγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκονται στην κορυφή της ρητορικής αλλά και της πολιτικής την οποία θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνησή του. Άλλωστε με «σημαία» την νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε σε όλη την προεκλογική περίοδο και με αυτές ξεκινά την επιχείρηση «πειθούς» των εταίρων για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επιχείρηση, εξαρχής δύσκολη με τους εκπροσώπους των θεσμών να μην δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν περίοδο χάριτος στη νέα κυβέρνηση, αλλά να απαιτούν την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.  

«Πράσινο φως»

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες των δύο σημαντικών νομοσχεδίων που θέλει η κυβέρνηση να φέρει τον Σεπτέμβριο, πάντα με το «πράσινο φως» των θεσμών. Έτσι, το μεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την απλούστευση τις διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, τo δε φορολογικό θα αφορά -τουλάχιστον βάσει της κυβερνητικής βούλησης- τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα. Ύστερα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια αμέσως μετά τις εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι και με τα δύο προαναφερόμενα θα έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα η νέα φιλοσοφία που επιδιώκει να πρεσβεύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα έχει δοθεί το διαφορετικό στίγμα σε σχέση με την προηγούμενη όσον αφορά την οικονομική πολιτική και την εν γένει λειτουργία του κράτους. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ενώ προ των πυλών του Κοινοβουλίου είναι και η κυβερνητική πρόταση για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τη ΔΕΘ, αυτό που ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις παροχολογία. Αντίθετα θα είναι φειδωλός στις δεσμεύσεις του, αν και αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνει στην αναπτυξιακή λογική και σε αυτή της μείωσης της φορολογίας, με σκοπό την «φυγή προς τα εμπρός». Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ετήσιες δόσεις και του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v