Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκκρεμότητες που κλείνει το υπουργικό συμβούλιο

Οι επιλογές για την ηγεσία του Αρείου Πάγου και ο κρίσιμος αναπτυξιακός νόμος. Έντονη ανησυχία στο Μαξίμου για τη ΔΕΗ. Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος νέος διοικητής του Αγίου Όρους.

Οι εκκρεμότητες που κλείνει το υπουργικό συμβούλιο

Μια σειρά εκκρεμοτήτων, σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, θέλει να κλείσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πλαίσιο αυτό έχει οριστεί η θεματολογία του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. «Ό,τι μπορούμε, το διευθετούμε, το τακτοποιούμε άμεσα και δεν το αφήνουμε να αιωρείται», είναι το πνεύμα με το οποίο κινείται το κυβερνητικό επιτελείο και προσδιορίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δώσει τη σχετική γραμμή και στο σύνολο των υπουργών του.

Έτσι επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου θα τεθεί κατ’ αρχάς το θέμα της νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, με την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού και όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που προκρίνονται για τις θέσεις. Εντέλει εκλέχθηκαν ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης για πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Βασίλειος Πλιώτας για εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου. 

Επίσης θα γίνει συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και για το οποίο θα γίνουν εισηγήσεις από τους Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη. Βούληση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η προσπάθεια ενίσχυσης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την προσέλκυση μικρών και μεγάλων, ελληνικών και ξένων, επενδύσεων. Θα είναι ένα από τα «όπλα» στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να πείσει τους εταίρους ότι τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και ότι μπορούν να τεθούν οι βάσεις για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, δεν αποκλείεται ο Κωστής Χατζηδάκης να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης και για το μείζον θέμα της ΔΕH, για την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη ανησυχία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα: «Κάθε μέρα που περνά, δυστυχώς, βρίσκουμε ότι στα ταμειακά διαθέσιμα και στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμούσαμε όταν είχαμε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας», ανέφερε και ενώ αύριο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί, εξάλλου, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Καραμανλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και ρυθμίζονται άλλα κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, θα εγκριθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το «επιτελικό κράτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος αναλαμβάνει, με απόφαση του πρωθυπουργού, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v