Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θύελλα στη Βουλή για την τροπολογία για την ΕΥΠ

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία η Βουλή ενέκρινε την τροπολογία που αλλάζει τα απαιτούμενα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ. Αποχώρησαν ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25. Οξεία ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Θύελλα στη Βουλή για την τροπολογία για την ΕΥΠ

Με ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ,  πέρασε η τροπολογία που αφορά στα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά ψήφισαν 70 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ είχαν αποχωρήσει Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

Στην Ολομέλεια ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την κατεπείγουσα διαδικασία. Επί της αρχής το νομοσχέδιο υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία, “όχι” είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ είχαν αποχωρήσει ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.

Είχε προηγηθεί μία θυελλώδης συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία  “ως προτεινόμενα προσόντα για το διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή της ημεδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση" προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος κυβερνητική πτέρυγα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρη Τζανακόπουλος τόνισε πως «δεν θα πάρει μόνο την ευθύνη ο κύριος Μητσοτάκης. Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα έχει και συνεργούς εσάς, έναν προς έναν», προαναγγέλλοντας το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

 Σε υψηλούς τόνους σημείωσε “σας είχαμε επισημάνει πως ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαιτούμενους τίτλους είναι παράνομη. Τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας επίσης θα κριθεί”. Προσέθεσε δε πως “ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως δεν θα κάνει καμία αλλαγή του νόμου. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Είστε βαρύτατα υπεύθυνοι”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον Γ. Γεραπετρίτη λέγοντας “ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε με αυτό τον τρόπο νομιμοποιώντας αυτό τον κύριο” και προσέθεσε “οφείλετε άμεσα να αποσύρετε αυτή την τροπολογία για να μην εξευτελίζετε τη χώρα με τον τρόπο αυτό”.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως φράσεις που είχαν ειπωθεί νωρίτερα από τον Δ. Τζανακόπουλος, «όπως “μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας”. «Δημοκρατία σημαίνει να σέβεστε τους κανόνες που έφεραν αυτό το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην ΕΥΠ ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως “αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως όπου η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη εθνική υπηρεσία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v