Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρατάει το Μαξίμου από την ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη

Τα συμπεράσματα από τις επισκέψεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. Η εικόνα της χώρας και οι προοπτικές για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εντονη η ανησυχία όλων για το μεταναστευτικό.

Τι κρατάει το Μαξίμου από την ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη

«Έγινε το πρώτο βήμα, έχουν πολλά ακόμα να γίνουν». Έτσι σχολιάζει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ολλανδία με το τετ α τετ με τον Μαρκ Ρούτε, μετά τις επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγκελα Μέρκελ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τα συγκεκριμένα ραντεβού, μέσω των οποίων -όπως λένε- δόθηκε το έναυσμα για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας. Πάντως, όπως αναγνωρίζει και υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ακόμα το έδαφος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι πρόσφορο και θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για τη διαμόρφωση των ανάλογων συνθηκών. 

Ο πρωθυπουργός το προσδιόρισε για το επόμενο έτος, επιμένοντας στο γνωστό πολιτικό του αφήγημα: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020 και εντός του 2020, έχοντας κερδίσει αξιοπιστία και έχοντας εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά», τόνισε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ολλανδό ομόλογό του.

Στο τραπέζι πάντως έθεσε και μια άλλη παράμετρο, δια της οποίας ευελπιστεί πως ο πολυπόθητος στόχος θα έρθει πιο κοντά: Το ζήτημα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας των SMPs και των ANFAs, το οποίο θα θέσει προς συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και παλαιότερα, λένε στην κυβέρνηση, υπήρξαν σχετικές διατυπώσεις στα συμπεράσματα του Eurogroup σχετικά με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των συγκεκριμένων χρημάτων για αναπτυξιακές πολιτικές. Οι σχετικές συζητήσεις πάντως παραπέμπονται κυρίως στις επαφές με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα και λιγότερο στα τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Σημειώνεται ότι αν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών συμπεριληφθούν στον υπολογισμό του πλεονάσματος (κάτι που δεν γίνεται τώρα), θα πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση μείωση του στόχου.

Για το μέλλον

Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τον πρώτο κύκλο των ταξιδιών του στην Ευρώπη, θέλησε να μιλήσει «πολύ περισσότερο για το μέλλον και πολύ λιγότερο για το παρελθόν. Για μια χώρα η οποία αλλάζει, η οποία δρομολογεί τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν φιλόξενη για ξένες επενδύσεις και για ευρωπαϊκά κεφάλαια τα οποία θα θέλουν να επενδυθούν στην πατρίδα μας».

Με αυτό τον τρόπο, κατά τον ίδιο, διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, με δεδομένη και την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, αλλά και τη βούληση «να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά στην εφαρμογή του σχεδίου για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό».

Έτσι, εκτιμά, η Ελλάδα θα μπορέσει να καταστεί και πάλι ένας σημαντικός παίκτης για τα ευρωπαϊκά δρώμενα σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αλλάξει το αφήγημα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη συνολικά και οι επισκέψεις του σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη ήταν «μια πρώτη καλή αρχή», σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Έκδηλη ήταν εξάλλου και στα τρία ταξίδια του πρωθυπουργού, η ανησυχία όλων των ηγετών για το μεταναστευτικό. Άπαντες συμφώνησαν ότι επιβάλλεται η λήψη άμεσων πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, μολονότι η κάθε πλευρά το βλέπει από τη δική της οπτική, με πρώτο υποψήφιο «θύμα» να φαντάζει, λόγω γεωστρατηγικής θέσης, η Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει να μην εφαρμόζεται σωστά η συμφωνία Τουρκίας και Ε.Ε., ζητά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Φύλαξης των Συνόρων και έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα θα αλλάξει τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Παράλληλα, ζητά τον δίκαιο επιμερισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τη στοιχειώδη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ εξέπεμψε μήνυμα και στην Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προς όφελος όλων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v