Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι κυβερνητικοί στόχοι και προτεραιότητες στη συμπρωτεύουσα. Το τρίπτυχο «ανάπτυξη, φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις» και η… πεπατημένη που δεν ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Τα μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

Ωρα ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δεν επιλέχθηκαν τυχαία οι δύο πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της παρουσίας του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός κατ’ αρχήν θα ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων στο «Μακεδονία» από στελέχη της Fraport και στη συνέχεια θα συναντήσει την εθνική ομάδα τυφλών, θέλοντας να σηματοδοτήσει τις δύο βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Των επενδύσεων και της αναπτυξιακής πολιτικής από τη μία και της κοινωνικής πολιτικής από την άλλη, στην προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητα της μεταμνημονιακής περιόδου από ασφαλή και σίγουρα μονοπάτια, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στην τριήμερη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, όπου θα παραθέσει με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το σχέδιό του με τον τίτλο «Ανάπτυξη για όλους». Θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια διαφορετική παρουσία από την πεπατημένη που συνήθιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πρωθυπουργοί της χώρας,

Η ΔΕΘ, σημειώνουν, από φόρουμ παρουσίασης της βασικής οικονομικής πολιτικής των πολιτικών δυνάμεων, μεταβλήθηκε σε φόρουμ παροχολογίας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως λένε- «δεν ακολούθησε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα ακολουθήσει, ως πρωθυπουργός, αυτήν τη λογική».

Εν προκειμένω, θα αναπτύξει το κυβερνητικό του πλάνο, θα αναφερθεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, καθώς και στην άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη και την προσέλκυση των επενδύσεων που φέρνουν νέο πλούτο στη χώρα και περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους Έλληνες. Ήδη, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων, όπως της Cosco στον Πειραιά, της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και του Ελληνικού και τίθεται άμεσα σε διαβούλευση το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με γνώμονα την τόνωση της ανάπτυξης.

Τραπεζικό σύστημα

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συνοψίσει τους στόχους της κυβέρνησής του με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, δίνοντας έμφαση επίσης στην τόνωση του τραπεζικού συστήματος, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη σύναψη της περίφημης συμφωνίας αλήθειας με τους επιχειρηματίες, ενώ θα επαναλάβει την πρόθεσή του για μείωση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εκπέμψει, μέσα και έξω από τη χώρα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό έκανε, σύμφωνα με συνεργάτες του, κατά τις επισκέψεις του στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και το επανέλαβε κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος. Συγκεκριμένα, παρουσίασε το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στον οικονομικό τομέα, αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, επεσήμανε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στη χώρα μας και ζήτησε εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς του εξαγόμενου στις ΗΠΑ ελληνικού ελαιολάδου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό, εξάλλου, το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v