Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες για τα εργασιακά

Η επιχειρηματολογία για τον εργασιακό «μεσαίωνα» και την... τιμωρία των εργαζομένων. Οι συνεπείς επιχειρήσεις, η πλήρης απασχόληση και τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση για τις συλλογικές συμβάσεις και οι συνδικαλιστές.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στις καταγγελίες για τα εργασιακά

Να αποδομήσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί αντιεργατικής πολιτικής και αφαίρεσης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων επιχειρεί η κυβέρνηση, με αφορμή το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η επικοινωνιακή επικράτηση στο συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται μείζονος σημασίας για το Μέγαρο Μαξίμου, που διαβλέπει, με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο, τις πρώτες έντονες διαμαρτυρίες και την κάθοδο κομμάτων και συνδικαλιστών στους δρόμους. Στο πλαίσιο αυτό, οι γαλάζιοι βουλευτές και τα κορυφαία κομματικά στελέχη έχουν ήδη τροφοδοτηθεί με σειρά επιχειρημάτων και στοιχείων με τα οποία θα μπορούν να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές θέσεις και να αντιπαρατεθούν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους στον δημόσιο διάλογο. Άλλωστε, θυμίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το συγκεκριμένο θέμα βρισκόταν διαρκώς στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, που... προειδοποιούσε τους πολίτες για το τι θα επακολουθούσε ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μας έλεγαν ότι θα επιβάλουμε εργασιακό μεσαίωνα, ότι θα φέρουμε επταήμερη εργασία και ότι θα... πιούμε το αίμα των εργαζομένων», σημειώνει η ίδια πηγή, εξηγώντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε εμπράκτως στην προπαγάνδα τους και αποδεικνύουμε ότι τελικά δεν είμαστε "τιμωροί" των εργαζομένων».

Πρόκειται, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για μια μεταρρυθμιστική τομή στην αγορά εργασίας, υπέρ των εργαζομένων και των συνεπών επιχειρήσεων και ιδίως υπέρ της πλήρους απασχόλησης, της νομιμότητας της αγοράς εργασίας και της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάμεσα στα άλλα, όπως αναφέρουν, αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της απασχόλησης με σκοπό την ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και κυρίως της αποτροπής των εργοδοτών από τη συστηματική προσφυγή στις καταχρηστικού τύπου συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Επίσης, υπογραμμίζουν, αυστηροποιείται το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης, ενώ δημιουργείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας και αναβαθμίζεται και διευρύνεται ο ρόλος του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης.

Συλλογική αυτονομία

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες ότι «ανοίγει τρύπα» στις συλλογικές συμβάσεις, εισάγοντας εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων συλλογικών ρυθμίσεων. «Με τις σχετικές διατάξεις επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση της ΝΔ για την ανεξαρτησία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων», υποστηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και συνεχίζουν: «Γίνεται εναρμόνιση, ωστόσο, με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική, ιδίως δε των χωρών που διαθέτουν προηγμένα συστήματα εργασιακών σχέσεων και αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος, ενισχύοντας και διευρύνοντας το πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Όσον αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικών Μητρώων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «συνιστά μια κορυφαία ενέργεια που ενισχύει τον συνδικαλισμό καθώς διασφαλίζει την πληρότητα και τη διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων». Με την εξέλιξη αυτή, λένε, θα υπάρχει ταχεία και ασφαλή διάγνωση αφενός της αντιπροσωπευτικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αφετέρου της ικανοποίησης του αριθμητικού κριτηρίου (τουλάχιστον 50%) για τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων.

Έμφαση δίνεται εξάλλου στη θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τόσο στη διαδικασία αποφάσεων της διοίκησης όσο και στη λήψη αποφάσεων για απεργία. Έτσι, εξηγούν στην κυβέρνηση, διευκολύνεται η συμμετοχή όλων των μελών στις όποιες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σχετικά με τις περιπτώσεις επιχειρήσεων με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα που κινδυνεύουν με κλείσιμο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «δίνεται κατ' αρχάς η δυνατότητα να αποφασιστεί η εξαίρεση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους σε κλαδικό επίπεδο. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμφωνηθεί σε κλαδικό επίπεδο, καθιερώνεται -ειδικά για τις επιχειρήσεις με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα- η υποχρεωτική εξαίρεση των παραπάνω από τις σχετικές κλαδικές συμβάσεις και η υπερίσχυση των όποιων επιχειρησιακών συμφωνιών πραγματοποιηθούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v