Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη γραμμή της για Novartis

Γιατί επιλέχθηκε η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, χωρίς τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα της κίνησης και η συνέχεια. Το Μαξίμου διακρίνει αμηχανία και εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη γραμμή της για Novartis

Εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία και ειδικά ο διαχωρισμός των περιπτώσεων του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να οδηγήσει σε εσωκομματικές συγκρούσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν είναι τυχαίο, λένε στην κυβέρνηση, το γεγονός ότι στο σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη στο περιστύλιο της Βουλής, «στις 542 λέξεις της δήλωσης, δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του κ. Παπαγγελόπουλου». Βέβαια, η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στη συνέχεια, ονοματίζοντας τον πρώην ανώτατο δικαστικό και διοικητή της ΕΥΠ, με τη ΝΔ πάντως να το αποδίδει σε προσπάθεια της κ. Γεροβασίλη να «σώσει τα προσχήματα».

Συνομιλητής του πρωθυπουργού δεν αποκλείει ακόμα και «συντροφικά μαχαιρώματα», στην προσπάθεια του καθενός να διασωθεί πολιτικά και θέτει τα ερωτήματα: «Ξαφνικά τον ξεχάσανε τον Παπαγγελόπουλο; Γιατί κρατούν αποστάσεις από αυτόν; Θα τον υπερασπιστούν ή όχι; Αυτός δεν ήταν ο τάχα εξυγιαντής του παλαιού πολιτικού συστήματος;».

Το Μέγαρο Μαξίμου, αιτιολογώντας την απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, κάνει λόγο για σαφείς ενδείξεις στη δικογραφία για την τέλεση αδικημάτων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό. Διαμηνύει δε πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσει «την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών και άλλων αντιπάλων, μόνο και μόνο για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη, όπως έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Νοσηρή» υπόθεση

Δεσμεύεται, στο πλαίσιο αυτό, να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι η διερεύνηση για όλα τα αδικήματα που συντελέστηκαν και για όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σ’ αυτή τη «σκοτεινή» υπόθεση, θα φτάσει μέχρι τέλους, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης και της πλευράς του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τασσόταν υπέρ της σκληρής γραμμής και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό δεν συμφώνησε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου».

Το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι εάν κατά το στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα που φέρεται να τελέστηκαν και για άλλα επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη «νοσηρή» αυτή υπόθεση, «προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί».

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα επιμείνει στα περί «σκευωρίας», χωρίς καμία τιμωρητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους, λένε πηγές του Μαξίμου, αλλά «με γνώμονα την πιστή τήρηση του Συντάγματος και με προσήλωση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του μέλλοντος».

Για τον λόγο αυτό, εξηγούν, «όχι μόνο δεν γίνεται υπαναχώρηση, αλλά προτείνεται η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής επώνυμα και συγκεκριμένα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης». Εφόσον, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για την επέκταση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών και δεν πρόκειται για τα συνήθη επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, διαθέτει τους 30 βουλευτές για να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για τον κ. Τσίπρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v