Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από το ταξίδι στις ΗΠΑ

Οι επαφές και οι άξονες στους οποίους θα δώσει έμφαση. Η επιχειρηματολογία για την προσέλκυση επενδύσεων και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ψήφος των ομογενών και η κλιματική αλλαγή.

Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από το ταξίδι στις ΗΠΑ

Στην άκρη αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου την υπόθεση της Novartis, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι πλέον αρμοδιότητα της Βουλής και στρέφει το βάρος του στο σημαντικό ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού το απόγευμα της Κυριακής και θα επιστρέψει στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ελπίζοντας σε αρκετά δώρα στις αποσκευές του. Είναι το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και ήδη έχουν οριστικοποιηθεί συναντήσεις, σε τριπλό ουσιαστικά φόντο: την οικονομία - επενδύσεις, το προσφυγικό και τα εθνικά μας θέματα.

Σε πολιτικό επίπεδο, κρίσιμα θεωρούνται τα τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, ίσως και με τον Έντι Ράμα.

Κομβικής σημασίας εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και τις επαφές του πρωθυπουργού με επενδυτές, εκπροσώπους funds και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, Αμερικανούς αλλά και Έλληνες ομογενείς. Ήδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες με επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τη δική τους αξία έχουν τρία ακόμα ραντεβού, με τους επικεφαλής τριών τραπεζών, της Goldman Sachs, της Merrill Lynch και της JP Morgan Chase.

Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει ένα θετικό νεύμα από την απέναντι πλευρά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε ελκυστικό προορισμό για κάθε ενδιαφερόμενο. Σύμμαχο σε αυτό θεωρεί πως έχει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μας, όπως φαίνεται και στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, τον νέο αναπτυξιακό νόμο που τελεί υπό δημόσια διαβούλευση, ενώ θα αναφέρει, ως παραδείγματα για να πείσει τους συνομιλητές του, την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, με έμφαση στο ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού.

Οικονομικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τις βασικές πτυχές του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης και θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τους δύο πρώτους μήνες της θητείας της.

Παράλληλα, θα τονίσει την ανάγκη αύξησης της ποσότητας του εγχώριου προϊόντος, βελτίωσης της σύνθεσης και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, καθώς και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Θα στείλει δε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και πορεύεται με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ενώ θα υπογραμμίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φιλικό επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει την προσεχή Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης», όπου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των ομογενών από τον τόπο της διαμονής τους.

Επίσης, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα αναπτύξει την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Στόχος του είναι τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση. Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας διοργανώνει αύριο, Σάββατο, ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event) που θα προηγηθεί της επίσημης παρουσίασης από τον πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v