Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ηρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο

Το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Συναντήθηκε με τον Πάπα.

Τσίπρας: Ηρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο

"Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους", υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: "Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη", στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, κατά τις τοποθετήσεις του στη συνεδρία, απαντώντας σε ερωτήματα που του τέθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι "χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αντίπαλο που είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και να ανατρέψουμε τις πολιτικές λιτότητας που τη θρέφουν διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή". Ένα μέτωπο, τόνισε, που θα παίρνει γενναίες αποφάσεις και θα δίνει λύσεις για τους Ευρωπαίους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων, της Σοσιαλδημοκρατίας και να φτάνει ακόμη και μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Όπως τόνισε, "η κοινή πορεία δεν θα είναι άθροισμα δυνάμεων, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν θα είμαστε στο ίδιο κόμμα, ούτε θα έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά θα είμαστε μαζί απέναντι στη βαρβαρότητα". Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με τον Ματέο Σαλβίνι, για να σχολιάσει: "μόλις είπα τη λέξη βάρβαρος, με ρωτήσατε για τον Σαλβίνι...".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως "οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία", χαρακτηρίζοντας ως "μεγάλο βήμα" την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς δε εάν του αρέσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, είπε πως του αρέσει που έγινε η νέα κυβέρνηση, διότι το να βρίσκονται αυτές οι ιδέες και πρακτικές στην κυβέρνηση, δημιουργούσε θλίψη και ντροπή σε όλους μας που αγαπάμε την Ιταλία και ό,τι έχει προσφέρει σε επίπεδο ιδεών, πολιτισμού και στο αντιφασιστικό κίνημα.

Μιλώντας για την ακροδεξιά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ακροδεξιά χρησιμοποιεί μια ρητορική που προσπαθεί να παρουσιάσει ως αντισυστημική, αλλά πουθενά δεν αποδείχθηκε να είναι. Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Τσίπρα, η ακροδεξιά παντού άσκησε πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων. "Είναι η άλλη όψη, το μακρύ χέρι του συστήματος", συνέχισε, για να προσθέσει πως δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε υπερασπιζόμενοι τη συστημική κανονικότητα, παρά μόνο με εναλλακτικές πολιτικές.

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "οι Πρέσπες μας στοίχισαν περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα απ' ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής", για να υπογραμμίσει: "ωστόσο όχι μόνο δε μετανιώνουμε για αυτό, αλλά είμαστε περήφανοι".

"Η αριστερά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις οφείλει να αποτυπώνει το στίγμα των αξιών της υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία", σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του προς τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι "αντιθέτως, η ΝΔ που επένδυσε σε δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, θα το βρει σύντομα μπροστά της".

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε και τον Ρομπέρτο Σπεράνζα, τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι μέλος του αριστερού κόμματος Articolo Uno που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο Μ. Σαλβίνι αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας αριστερό εξτρεμιστή, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως όταν το λέει ο Σαλβίνι, είναι τίτλος τιμής που ο Σπεράνζα πρέπει να δικαιώσει.

Πάπας: Η Συμφωνία των Πρεσπών άξιζε κάθε πολιτικό κόστος

Περίσσεψαν τα καλά λόγια και τα «συγχαρητήρια» του Πάπα Φραγκίσκου στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξεφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό για την στάση που επιδεικνύει στο προσφυγικό και συνεχάρη εκ νέου τον πρώην πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του.

Επανέλαβε δε, ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε στη Λέσβο, αλλά και η φράση του κ.Τσίπρα ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Αυτή τη φράση μνημονεύει ο ίδιος, όπως είπε, στις αναφορές του για τους πρόσφυγες, ενώ ήταν και η αφορμή για να ρίξει πέρυσι την ιδέα να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον τότε πρωθυπουργό της χώρας.

Η συζήτηση στράφηκε επίσης στις περιφερειακές συγκρούσεις, στις παγκόσμιες ανισότητες και στη φτώχεια. Ο Ποντιφικας συνεχάρη τον κ.Τσίπρα για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και, κυριως, για την αντιμετωπιση των κοινωνικών συνεπειών της.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια, χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι (η Συμφωνία) ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και, άρα, άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Συζήτησαν επίσης για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τόσο σ’ αυτόν όσο και σε άλλους τομείς.

Ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάπα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικης κρίσης με ανθρωπισμό, για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Λέσβο τις δύσκολες εκείνες στιγμές, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον Ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος αξιών της Αριστεράς με βασικές αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για το κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο