Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή τροχοπέδη στην ανάπτυξη

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Η νέα φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και η Διεθνής Σύνοδο στην Αθήνα το 2020. Κλείνουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028.

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή τροχοπέδη στην ανάπτυξη

Τον σχεδιασμό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη. «Στόχος μας», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021». Προανήγγειλε μάλιστα ότι η Ελλάδα προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). «Η κυβέρνησή μου», σημείωσε, «υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050. Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περσινή τραγωδία στο Μάτι: «Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης, 102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες», ανέφερε.

Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας. Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά.

Υπενθύμισε ότι πέρυσι τον Ιούνιο συγκλήθηκε στην Αθήνα ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση», με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση παγκόσμιας δράσης για το ζήτημα. Το αποτέλεσμά της, όπως είπε, συμπεριλήφθηκε σε πρόταση, η οποία, με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, παρουσιάστηκε στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα.

Η προσπάθεια όλων, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη και την παρακολούθηση. «Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές, οι αλλαγές είναι συχνά λεπτές, σταδιακές και δεν εντοπίζονται στα αρχικά στάδια. Η ευαισθητοποίηση όχι μόνο σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μας», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v