Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει το Μαξίμου από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ

Οι τουρκικές προκλήσεις και οι επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να είναι βασικά θέματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού, στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μήνυμα που θα στείλει στον Ζόραν Ζάεφ. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών.

Τι περιμένει το Μαξίμου από το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ

Τρεις ημέρες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ, στις 10 Ιουλίου, ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό τηλεφώνημα, από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, συμφωνώντας μάλιστα με τον πρωθυπουργό -σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν- για την ανάγκη καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και τόνωσης των επενδύσεων. Ακριβώς 2,5 μήνες μετά, με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά (01:30 ώρα Ελλάδας, μετά των συζύγων), με την ελληνική πλευρά να ποντάρει πολλά σε αυτή τη συνάντηση.  

Κυβερνητικές πηγές «διαβάζουν» το συγκεκριμένο ραντεβού ως «ψήφο εμπιστοσύνη» των ΗΠΑ στη νέα ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο πρόεδρος της χώρας θα δει κατ’ ιδίαν πολύ λίγους -μετρημένους στα… δάκτυλα- ηγέτες. Η συνάντηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, τόσο όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα και δη τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο όσο και στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας. Και στους δύο τομείς εκτιμάται από το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά από τον κ. Τραμπ ένα θετικό σήμα σχετικά με την ελληνική οικονομία, που θα δώσει το έναυσμα στους Αμερικανούς επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει στη χώρα μας, μέσα σε ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η επαναβεβαίωση της στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών και η καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την υπερδύναμη.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν επίσης οι εξελισσόμενες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ελλάδα και Κύπρο, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και η συμφωνία των Πρεσπών.

Πολύ αυστηρή

Η τελευταία θα βρεθεί αναπόφευκτα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ. Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς (παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί), αλλά η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ αυστηρή ως προς την εφαρμογή της. «Και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας τις διαφωνίες του σχετικά με τη Συμφωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί εξάλλου με τον πρόεδρο της Γεωργίας και τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Αρμενίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή του στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council, αλλά και σε εκδήλωση της Goldman Sachs, παρουσία επενδυτών.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με ομογενείς και ένα από τα βασικά θέματά της την ψήφο των ομογενών, η κυβέρνηση επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να καταθέσει τώρα την πρότασή του για τους εκτός επικρατείας Έλληνες εκλογείς. «Είναι τουλάχιστον περίεργη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σχετική πρόταση λίγο πριν την προαναγγελθείσα κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν η κατάθεση (τον Απρίλιο του 2016) πρότασης νόμου που παρείχε στους εκτός της χώρας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «την αγνόησε προκλητικά, γεγονός που ανάγκασε τη Ν.Δ. να επανέλθει καταθέτοντας σχετικές τροπολογίες άλλες τρεις φορές». Τελικά, καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου, η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έληξε και οι εκλογές έγιναν χωρίς να κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο και καμία συγκεκριμένη πρόταση. «Γίνεται έτσι φανερό πως δεν ήθελαν να δώσουν στους εκτός επικρατείας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, για τον απλούστατο λόγο ότι φοβούνται την ψήφο τους. Τώρα προσποιούνται ότι βιάζονται. Εάν κατασκευάζουν προσχήματα για να μην ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ας το ξανασκεφτούν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v