Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Τα δύο μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι ανησυχεί το Μαξίμου και ποιες οι επόμενες κινήσεις. Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για το άσυλο.

«Κόκκινος» συναγερμός στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και οι υψηλού επιπέδου επαφές του δεν περιόρισαν την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις συνέπειες του προσφυγικού προβλήματος. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν πολύ καλά και φοβούνται μήπως υπάρχει μια νέα έκρηξη προσφυγικών ροών, αντίστοιχη του 2015 ή ακόμα και μεγαλύτερη από αυτή.

Ο πρωθυπουργός, κατά το υπερατλαντικό του ταξίδι, εξέφρασε με τις παρεμβάσεις του τον προβληματισμό του για το θέμα και ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν με τα «παιχνίδια» του και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχουν, δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεργαστούν σε κανένα άλλο επίπεδο.  Δεν ήταν τυχαία τα μηνύματα που εξέπεμψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα οποία αποτυπώνουν  το σύνθετο του προβλήματος:

1. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος των μαζικών κινήσεων προσφύγων και μεταναστών.

2. Ότι η Τουρκία πρέπει να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιο της στη συμφωνία με την Ε.Ε.

3. Ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία, αλλά και να κινηθεί γρήγορα για να υιοθετήσει νέους κοινούς κανόνες για τους αιτούντες άσυλο,  οι οποίοι θα ισχύουν για όλες τις χώρες.

4. Ότι καμιά ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί να είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν  και να επωφελείται από την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, ενώ παράλληλα αρνείται να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις για την κατανομή των βαρών όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση.

Ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το σήμα κινδύνου του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση», ανέφερε. 

Στο υπουργικό συμβούλιο

Υπό το πρίσμα αυτό, σε αναζήτηση της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποσαφήνιση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, χωρίς εξαιρέσεις και κινήσεις δύο ταχυτήτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ ήδη έχει ζητηθεί και η περαιτέρω συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τους πρόσφυγες.

Σε σχετική σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι 13 περιφερειάρχες ζήτησαν ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη τη χώρα, ενώ ο υπουργός τους είπε ότι σύντομα θα τους ενημερώσει για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μεταφορά τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων από τις δομές φιλοξενίας των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, την ώρα που οι διεθνείς οργανισμοί υψώνουν τους τόνους σε βάρος της χώρας μας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες και πάλι, με την ελληνική πλευρά να φοβάται μήπως η Τουρκία «ανοίξει ακόμα περισσότερο την κάνουλα» προς τα νησιά μας και τον Έβρο. «Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς για τον συντονισμό των κινήσεών τους.  

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου αποφασίστηκε να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ).

Ειδικά όσον αφορά τη Συρία απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη, η χώρα μας τάσσεται υπέρ της συμφωνίας-πλαισίου, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη της ανασυγκρότησης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v